mandag, januar 24, 2022

Rødt farevarsel: Ekstremværet «Gyda» er på vei til Vest- og Midt-Norge

Mest lest nå

Ekstremværet Gyda vil bringe med seg mildvær, vind og ekstremt mye regn onsdag og torsdag i de landsdelene som rammes.

NVE har sendt ut farevarsel for snøskred, jordskred og flom i Nordland, Midt-Norge og Sør-Norge for de kommende dagene. Årsaken er at ekstremværet Gyda vil bringe med seg mildvær, vind og ekstremt mye regn onsdag og torsdag. 


 Dette er en alvorlig situasjon og vi ber berørte kommuner og andre beredskapsaktører vurdere behovet for å gjøre forebyggende tiltak, sier Brigt Samdal, direktør for skred og vassdragsavdelingen i NVE. 

Også privatpersoner bør ta sine forholdsregler

 Vi råder alle til å holde seg unna bratt terreng, bekker og elveløp med stor vannføring mens ekstremværet pågår.  Det vil være stor fare for både snøskred og store vannmengder. For å minimere skader bør privatpersoner flytte eiendeler og åpne vannveier slik at vannet kan renne fritt, sier Samdal.  

NVE har selv økt sin beredskap og sender ut mannskap til forskjellige steder i landet for å assistere kommuner som får behov for hjelp. 

Rødt farevarsel

idligere denne uken ble det sendt ut oransje farevarsel flere steder i landet. Farevarslene gjelder både snøskred, jordras, flom og store nedbørsmengder.

– Det er veldig sjeldent at vi varsler rødt. Dette er en alvorlig situasjon, sier Aart Verhage, regionsjef i region Vest hos NVE til TV 2.

Tirsdag formiddag oppjusterer Meteorologisk Institutt nedbørsvarselet til rødt nivå for Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, altså det høyeste nivået som finnes. Ekstremværet har fått navnet Gyda.

– Farevarselet er satt til rødt nivå, og det er fordi vi venter mengder på 80 til 120 millimeter nedbør, lokalt 150 millimeter i løpet av 24 timer. Det kommer inn midt på dagen onsdag og varer helt til torsdag kveld, sier Julie Solsvik Vågane, vakthavende meteorolog i Meteorologisk Institutt til TV 2.

Venter opp mot et badekar med vann per kvadratmeter

– Noen steder kan det komme så mye som 150 liter vann per kvadratmeter. Det tilsvarer et lite badekar med vann, skriver Meteorologisk institutt i en Twittermelding.

– Værfenomenet som kommer i morgen er det vi kaller en atmosfærisk elv. Det er vind i høyden som drar med seg mye nedbør kombinert med fuktig og mild luft, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Julie Solsvik Vågane, til VG.

Det tyngste nedbøret tar til onsdag formiddag og vil vare ved til torsdag klokken 19. Også fredag vil få en del nedbør, oppgir vakthavende meteorolog.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,608FansLik
1,600FølgereFølg
246FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter