in

Skal du til Mallorca på badeferie i år? Er du heldig kan du kanskje se hvithai

Her er den observerte haien. Foto: ALNITAK / Beat von Niederhaeusern

At det finnes hai i Middelhavet er i og for seg ingen nyhet, heller ikke hvithai, men at den kommer tett på land er mer sjelden, og at det observeres likeså. Likevel var det nettopp det som skjedde utenfor den spanske øya Cabrera litt syd for Mallorca torsdag, hvor en stor hvithai ble både filmet og fotografert i godt over en time torsdag. Det er organisasjonen Altinak som melder dette på Facebook.

Som regel er det i forbindelse med fiske etter tunfisk man observerer haien, og da fortrinnsvis betraktelig lenger utenfor kysten. Gjerne rundt sydspissen av Italia og langs kysten av Tunisia.


Flere observasjoner

Den lokale avisen Dario de Mallorca kaller hendelsen historisk, men kan samtidig melde at det skal ha vært flere udokumenterte observasjoner i samme området tidligere. Denne gangen var det imidlertid et ekspedisjonsskip med ti observatører ombord som fulgte hvithaien knappe 12 kilometer utenfor kysten av Cabrera.

Hvithaien som ble observert torsdag anslås å ha vært et voksent eksemplar, og den skal ha vært over fem meter lang. En fullvoksent eksemplar kan være opptil seks meter lang og veie to tonn.

Her er den observerte haien. Foto: ALNITAK / Beat von Niederhaeusern

Ingen grunn til panikk

Til tross for at det stadig oftere meldes om observasjoner av hvithai i havområdene rundt Spania mener ikke ekspertene det er noen grunn til panikk. Haien ser normalt ikke på mennesker som mat, og de få haiangrepene som skjer er som regel fordi haien enten er nysgjerrig eller tar feil og tror den jakter en sel eller annet dyr som er naturlig føde for dem.

Totalt regner man med det var 88 dokumenterte haiangrep i 2017, hvorav kun fem hadde dødelig utgang. Hvilket er et forsvinnende lite tall med tanke på hvor mange milliarder mennesker som hvert år på en eller annen måte bruker og befinner seg i havet.

Muligheten for å bli rammet av et haiangrep er med andre ord forsvinnende liten, selv om filmer som «Haisommer» har gjort sitt ytterste for å overbevise oss om det motsatte. Ingen grunn til å utsette badeferien på Mallorca, med andre ord. Haien er et fredelig vesen som vi heller skal la oss fascinere av, fremfor å bli skremte.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

biltyver

Dersom du finner en mynt festet ved dørhåndtaket på bilen din bør du være klar over hva det betyr.

Så er Katarina Flatland smidd i Hymens lenker i et storslått bryllup i utlandet