Interesseorganisasjonen til kiosk- og bensinnæringen, Virke, mener det er på høy tid at også kiosker og bensinstasjoner får selge øl.
«En avgjørende forutsetning for at servicehandelen kan utfordre de etablerte dagligvareaktørene, er konkurranse på like vilkår mellom kiosker, bensinstasjoner og dagligvare. Per i dag har kiosker og bensinstasjoner et statlig forbud mot å søke og få innvilget salgsbevilling for svake alkoholholdige drikkevarer», sier leder i Virke, Iman Winkelman til Nettavisen.
Han mener kioskene og bensinstasjonenes forbud mot å få selge øl, vil hemme konkurransen i dagligvaremarkedet, og at det er på høy tid at regjeringen opphever forbudet mot at kiosker og bensinstasjoner kan få søke om å få selge alkohol.
Stiller seg undrende
«Våre medlemmer stiller seg undrende til at dagligvarebransjen gis full anledning til å omsette svake alkoholholdige drikkevarer uavhengig butikktetthet og etableringstakt. De digitale dagligvareaktørene har også blitt gitt adgang til å utlevere øl sammen med dagligvarene som leveres rett hjem til husholdningene», sier Virke-lederen.
Verst for de på små steder
Virke-ledere legger til at forbudet går hardt ut over flere kiosker og bensinstasjoner, særlig på små steder.

Virke, mener det er på høy tid at også kiosker og bensinstasjoner får selge øl. Foto: Canva
«Samtidig befinner servicehandelen seg ofte i en situasjon der de representerer et viktig servicepunkt i små lokalsamfunn. I situasjoner der bensinstasjonen for alle praktiske formål er å sammenligne med en dagligvarebutikk, er det fullstendig utdatert politikk å nekte disse mulighet til å tilby forbrukerne et helhetlig dagligvareassortiment», sier han.
Gir skjev konkurranse
Iman Winkelman mener det gir en skjev konkurranse vis-á-vis dagligvarekjedene på nærmere 13 milliarder kroner.
«En avgjørende forutsetning for at servicehandelen kan utfordre de etablerte dagligvareaktørene, er konkurranse på like vilkår mellom kiosker, bensinstasjoner og dagligvare. Per i dag har kiosker og bensinstasjoner et statlig forbud mot å søke og få innvilget salgsbevilling for svake alkoholholdige drikkevarer», sier han.