Dropper du melk og hvit fisk kan det i verste fall gå utover forbrenningen din.
Mange nordmenn får i seg for lite jod, konkluderte Nasjonalt råd for ernæring i en rapport fra 2016, og lite tyder på at dette har bedret seg.
– Kroppen kan ikke produsere jod selv, og vi er derfor helt avhengige av å få i oss små mengder jod gjennom mat og drikke hver dag, forteller Terese Glemminge Arnesen til VGs vektklubb. Glemminge Arnesen arbeider som ernærings- og kommunikasjonsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter.
Hun forteller at jod blant annet er viktig for normal forbrenning hos voksne. Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak på minst 150 µg (mikrogram). Anbefalt daglig jodinntak for gravide er 175 µg jod per dag, og for ammende 200 µg jod per dag.
– Hos voksne vil moderat til alvorlig jodmangel øke risikoen både for lavt og høyt stoffskifte. Lavt stoffskifte vil kunne gi symptomer som depresjon, tretthet, vektøkning og konsentrasjonsvansker, sier Glemminge Arnesen.
Hvit fisk og melk er kilder til jod
Folkehelseinstituttet opplyser at jodmangel tidligere var en folkesykdom i Norge, fordi det naturlige jodinnholdet i jordsmonn og drikkevann er lavt.
I Norge er melk og hvit saltvannsfisk som torsk, sei og hyse de viktigste jodkildene i kostholdet.
Før 1950 var struma forårsaket av jodmangel svært utbredt. I innlandsstrøk hvor de spiste lite saltvannsfisk, ble det rapportert at opptil 80 prosent av lokalbefolkningen var rammet.
Også kyr slet med jodmangel, og en løsning ble å tilsette jod i fôret. Dette hadde positiv innvirkning på jod-innholdet i melka og.
Men siden 1990-tallet har melkeforbruket i Norge gått nedover, og dermed er jodmangel igjen blitt aktuelt.
Matvarer med jod-innhold
Er du usikker på om du får i deg tilstrekkelig jod? Her er eksempler på matvarer som inneholder jod:
200 gram torsk inneholder 240–550 µg. Vær klar over at jodinnhold i torsk kan ha stor variasjon
2 dl melk gir 30 µg
100 gram fiskepudding gir 156 µg
To skiver grovt brød med 40 gram brunost gir 83 µg
150 g yoghurt gir 20 µg
Et egg gir 19 µg