søndag, mai 16, 2021

FHI: Så mange har fått koronavirus, etter fullvaksinering

Mest lest nå

Vaksineringen av verdens befolkning er i full gang. 12. april var 300.582 nordmenn fullvaksinert med to doser koronavaksine. Noen blir allikevel smittet.

Koronavaksinen er ikke 100% effektiv. Derfor vil det alltid være noen som kan bli syk, selv om de er fullvaksinert.


Ifølge FHI er koronavaksinen 95% effektiv. Av de tallene vi har i Norge nå på fullvaksinerte, viser det seg at 230 personer har fått viruset, etter at de har blitt vaksinert med to doser.

– Vaksinen er ikke 100 prosent effektiv, den er rundt 95 prosent effektiv, regner man med. Det betyr at noen av dem som er vaksinert vil utvikle sykdom, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet til NRK.

Få får symptomer

Heldigvis gjør vaksinen slik at man også blir mindre syk dersom man skulle få viruset etter vaksinering. Det betyr at at faren for alvorlig sykdom er minimal dersom man er ferdig med to doser vaksine.

– Det er få som er fullvaksinert som har utviklet symptomer i Norge, sier Vold til NRK.

Ifølge Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK er det nå 1,1 millioner nordmenn som er vaksinert med en dose koronavaksine.

Anbefaler å ta AstraZeneca-vaksinen ut av koronavaksinasjonsprogrammet

Forrige uke kom FHI med sin anbefaling i forhold til den mye omtalte AstraZeneca-vaksinen.

På Facebook skriver de:

«Vi har nå betydelig mer kunnskap om sammenhengen mellom AstraZeneca-vaksinen og de sjeldne og alvorlige hendelsene med lave blodplater, blodpropper og blødninger enn da vi først satte denne vaksinen på pause 11. mars. På bakgrunn av dette har vi kommet frem til en anbefaling om at AstraZeneca-vaksinen bør tas ut av koronavaksinasjonsprogrammet i Norge, sier smitteverndirektør Geir Bukholm.
Beslutningen har ikke vært lett å ta, i og med at den har en direkte konsekvens for når risikogruppene kan få koronavaksine (og dermed beskyttelse). I tillegg har den innvirkning på når vi som samfunn kan lette på smitteverntiltakene.
Grunnen til at vi likevel har bestemt oss for å anbefale å ta ut AztraZeneca av programmet er blant annet fordi vi i Norge har kommet langt i å vaksinere de eldste. Det gjør at vi allerede har redusert risikoen for død og alvorlig sykdom hos mange av de mest utsatte av oss.»

Videre skriver FHI at det faktisk vil være større sjanse for å dø av AstraZeneca-vaksinen enn selve koronaviruset.


«Vi har også gjennomført beregninger basert på norske tall hvor vi sammenligner risikoen for å dø av Covid-19 sykdom i ulike aldersgrupper med risikoen for å dø av den alvorlige, men sjeldne tilstanden med alvorlige blodpropper etter AstraZeneca-vaksinasjon.
Beregningene forteller oss at risikoen for å dø av Covid-19 i Norge, særlig for yngre personer, er lavere enn risikoen for å dø ved å la seg vaksinere med AstraZeneca-vaksinen.»

FHI anbefaler å ta AstraZeneca-vaksinen ut av koronavaksinasjonsprogrammet.Vi har nå betydelig mer kunnskap om…

Posted by Folkehelseinstituttet on Thursday, April 15, 2021
Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter