lørdag, januar 16, 2021

Har du flere av disse symptomene? Du kan lide av en skjoldbruskkjertelsykdom som er vanskelig å oppdage

Mest lest nå

Når noe er galt i kroppen, så gir den oss som oftest beskjed. Men noen ganger kan symptomene være diffuse, man tror at man lider av en forkjølelse eller influensa og så er det noe helt annet som er årsaken.

Ofte stemmer det, men ikke alltid. Mange nordmenn lider av en skjoldbrusksykdom uten at de vet det, derfor kan det være greit å vite om symptomene på sykdommen.

Skjoldbruskkjertelen sitter på halsens fremside og produserer hormoner for hele kroppen. Den styrer også stoffskiftet, og derfor er det så viktig at den fungerer som den skal.


Hvis for eksempel kroppens immunforsvar har angrepet skjoldbruskkjertelen, så kan den begynne å produsere enten for lite eller for mye hormoner som gjør at man blir syk.

Symptomene kan komme smygende og for å få rask behandling er det viktig at man kjenner til symptomene. Her er seks symptomer som ikke bør ignoreres:

Konsentrasjonsvansker

Er et tidlig tegn på skjoldbrusksykdom. Du kan også føle deg forvirret og sløv. Dersom du har hatt sykdommen lenge, kan du merke at du husker dårligere.

Tretthet og lite energi

trett
Illustrasjonsfoto fra Canva

Tretthet er et symptom som kan ha veldig mange ulike årsaker. Dersom du er like trett selv om du sover så kan det være et tydelig tegn på at skjoldbruskkjertelen ikke fungerer som den skal.

Du er frostig

Endringer i kroppstemperatur kan være et annen symptom. Spesielt på denne tiden er det vanlig å føle seg litt frostig, men har du kalde hender og føtter og samtidig kaldsvetter og er følsom for varme, skal du være på vakt.

Depresjon

deprimert
Illustrasjonsfoto fra Canva

Humøret ditt påvirkes i høy grad dersom kjertelen ikke fungerer som den skal. Du har gjerne humørsvingninger og kan lett bli irritabel, føle deg trist og deprimert.

Vekten

Har du problemer med å holde vekten selv om du spiser og mosjonerer som vanlig? Da bør du ta deg en tur til legen.

Tørr hud og tørt hår

Klør kroppen din? Har du tørt og skjørt hår og mister mer enn før? Da kan det være at skjoldbruskkjertelen din produserer for lite hormoner.

Disse symptomene er «vanlige» symptomer som kan komme av andre årsaker enn skjoldbruskkjertelen.

Men det er viktig å være klar over symptomene, og har du flere av de og ikke føler deg på topp, ja så tar du en tur til legen og finner ut av hva det er. Behandling er viktig dersom du lider av sykdommen.

Del gjerne videre for å opplyse flere om sykdommens symptomer

Kilde: Veien til helse, Norsk Helseinformatikk.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter