lørdag, august 8, 2020

Forskning: Foreldre som skravler mye, får smartere barn

Mest lest nå

Derfor har hekling og strikking noen fantastiske helsefordeler!

Hekling og strikking er en populær hobby for mange nordmenn. Men foruten å være kjekt, hevder eksperter at du får en rekke helsefordeler ved...

Er du glad i å prate? Har du fått høre at du skravler som en foss? Da skal du i så fall bare fortsette med det. I hvert fall hvis du har barn. En ny studie viser nemlig at barn som vokser opp med skravlete foreldre, blir smartere.

Noen forskere ved University of York har studert 107 førskolebarn. Forskerne festet bittesmå mikrofoner på barna, og fikk dermed høre hvordan og hvor mye foreldrene deres snakket hjemme. Dette er den største naturlige observasjonen som er gjort av barns hjemmemiljø.

Forskerne fant ut at de barna som hadde foreldre som skravlet mye, var smartere og sterkere kognitivt. Det viste seg også at foreldrene ikke trengte å snakke direkte til barnet. Samme effekt oppstod i familier der de voksne snakket mye sammen.


Dette bekrefter vel bare ordtaket om at små gryter også har ører.

Snakk til barna som til voksne

Forskerne fant også ut at ved å prate med barnet sitt på samme måte som man ville snakke med en voksen, får barnet større ordforråd, og de ble flinkere til å resonnere. I tillegg  ble disse barna flinkere i matte.

– Foreldre som snakker engasjert tilbake allerede når babyen babler, gir barnet en positiv forsterkning. Snakk som vanlig, gjerne litt over barnets nåværende språklige nivå. Og ikke vær redd for å bruke lengre setninger og flere forskjellige typer ord, sier den svenske logopeden Jim Gustafsson til Femina.

Foreldretyper

Når forskerne først hadde mulighet til å studere barnas naturlige hjemmemiljø, benyttet de også anledningen til å se hvordan de forskjellige foreldretypene og type oppdragelse påvirket barna.

Ikke helt uventet kanskje, men det viste seg at foreldre som lyttet og oppmuntret barna til å utforske og gi utløp for følelser, hadde barn som var mindre rastløse, aggressive og ulydige.

LES OGSÅ: 24 bilder som tar småbarnslivet på kornet

130,351FansLik
1,530FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter