Hjem Forskning Forskere med nye svar: Dette kan trigge sosial angst

Forskere med nye svar: Dette kan trigge sosial angst

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mellom 10 og 15 prosent av befolkningen er plaget av sosial angst.

Nå har forskerne ved Uppsala Universitet i Sverige skannet hjernen til 27 personer med diagnosen sosial angst, og 43 personer uten angstlidelsen.

I studien som er omtalt av VG så forskerne at de med sosial angst har en økt produksjon og en annen transport av signalstoffet serotonin i hjernen, sammenlignet med de som ikke har angstlidelsen.

Funnene viste også at det er en ubalanse mellom dopamin og serotonin i hjernen til de med sosial angst. Dopamin kalles gjerne kroppens eget rusmiddel, mens serotonin som frigjøres når vi gjør noe vi synes er gøy, er kjent som kroppens lykkestoff.

– De som ikke har sosial angst hadde en annen tilførsel av dopamin og serotonin til viktige områder i hjernen, enn de som har sosial angst påviste, forklarer Olof Hjort som en av forskerne bak studien.

Hjort forteller til VG at det er finnes flere grunner til at noen utvikler sosial angst.

– Vi vet at rundt 50 prosent av de som har lidelsen er arvelig disponert for det. Som forskning tidligere har vist, er sosial angst genetisk anlagt. Andre grunner kan være at du har blitt latterliggjort mye i barndommen, eller har dårlige opplevelser med å prate foran andre eller ta plass, sier han til avisa.

Oslo-psykologene beskriver en pusteøvelse man kan gjøre for å dempe angsten:

Sitt komfortabelt med ryggen rett og skuldrene avslappet. Legg en hånd på brystet og en på magen (hvis det er mulig i situasjonen uten at det ser for rart ut), så du er bevisst på brystet og magens bevegelser.

Innhaler rolig gjennom nesen i 5 sekunder. Bruk magen når du puster. Hånden på magen bør bevege seg oppover, mens hånden på brystet bør ligge i ro.

Hold pusten i 2 sekunder.

Pust ut rolig gjennom munnen i 6 sekunder. Tøm magen helt for luft så den skrumper inn så mye som mulig når du puster ut. Igjen skal hånden på magen bevege seg, mens hånden på brystet skal ligge i ro.

Fortsett med å puste inn gjennom nesen og ut gjennom munnen. Ha fokus på å ha et rolig og jevnt pustemønster på 5 sekunder inn, 2 sekunder med å holde pusten, og 6 sekunder med å puste ut.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com