Hjem NyheterØkonomi Nei det er ikke din skyld, men om du blir forsinket på grunn av dette får du ikke igjen på reiseforsikringen

Nei det er ikke din skyld, men om du blir forsinket på grunn av dette får du ikke igjen på reiseforsikringen

Flyselskaper og flyplasser sliter med bemanningen etter pandemien. Det har mange reiselystne nordmenn fått merke – og i tillegg til reisen som gikk i vasken kommer det en ubehagelig overraskelse fra forsikringsselskapet.

De siste ukene har mange reisende fått beskjed kort tid før avgang at de er booket om eller at flyet er kansellert.

– Reisevolumet gikk veldig opp inn mot påsken, for mange selskaper kom økningen raskere enn de hadde regnet med, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i en pressemelding fra Frende Forsikring.

Han legger til at samtidig som flyselskapene nå skal oppskalere til et nivå de hadde før pandemien, har mange har blitt permittert, oppsagt eller har byttet bransje siden mars 2020.

På toppen kom en stor koronabølge i mars og april og satt hele crew ut av spill. 

Nordmenn frykter kansellert reise

I en fersk undersøkelse Norstat har utført for Frende Forsikring har 1005 nordmenn svart på hva de frykter mest på reise i sommer.

– Her svarer 23 prosent krig og terror, som er helt naturlig gitt krigen i Ukraina. På andreplass kommer frykten for at reisen skal bli avlyst. Elleve prosent er redde for dette og i løpet av de siste ukene har mange opplevd nettopp det, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen. 

Dekkes ikke av reiseforsikringen

Hvis du som reisende opplever at selskapet du har kjøpt billett hos ikke kan gjennomføre turen på grunn av for få tilgjengelige ansatte, er dette ikke dekket av reiseforsikringen.

– Forsikringen dekker forsinkelser på grunn av værforhold eller tekniske feil. Ikke personalmangel, streik eller slike ting. Det er en fortvilende beskjed å få for kunder som heller ikke har noe skyld i kanselleringen, sier Lassen i Frende.

For reisende som har blitt sittende i timevis og mer på flyplassen er det en fattig trøst å bli booket om til et mye senere fly, eller et fly som går flere dager etter at ferien skulle vært i gang. Noen kommer seg ikke avgårde i det hele tatt.

Forsikringsselskapene kan ikke gjøre annet enn å henvise videre til Forbrukerrådet eller nettsiden flyhjelp.no

– SAS, Norwegian og Flyr er alle rigget for å levere

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror ikke nordmenn trenger bekymre seg for flyselskapenes bemanning i sommer.

– Ingen flyselskaper planlegger rutenett de ikke kan levere på. I de fleste tilfeller er slike kanselleringer utenfor flyselskapenes kontroll, de utnytter ikke en slik situasjon for å spare kostnader, sier han.

Sommerprogrammet er lagt for lenge siden av selskapene og strekker seg fra 1. april til slutten av oktober.

– SAS, Norwegian og Flyr er alle rigget for å levere rutene de har lagt ut. Men vi må også huske på at det ikke bare er flyselskapenes feil når det er forsinkelser. Også flyplasser rigger om etter pandemien og sikkerhetskontroller, bagasjeutlevering og innsjekk kan ta mer tid enn vanlig, sier Hans Jørgen Elnæs.

Frendes skadesjef håper flyanalytikeren har rett.

– Vi har stor tro på at situasjonen normaliserer seg inn mot sommeren. Det er jo det både reisende og ansatte i bransjen håper på, sier skadesjef på reise, Petter Lassen, i Frende.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com