in ,

Ny forskning: Dette øker risikoen for demens

demens
Norge står ovenfor en utfordring ettersom stadig flere vil få demens i årene som kommer. Foto: Canva

Brasilianske forskere har kommet frem til at et kosthold med mye ultraprosessert mat kan føre til demens.

Studien ledet av forskere ved Universitetet i Sao Paulo  er publisert i JAMA Neurology. Den er også omtalt av den britiske avisen Daily Mail.

Ultraprosessert mat er ifølge Bramat.no rene industriprodukter der råvarene ofte ikke lenger er gjenkjennelige i det ferdige produktet. De består i stor grad av ekstrakter av råvarer som vegetabilske oljer og annet fett, sukker, stivelse og proteiner, samt ingredienser fremstilt i laboratorier.


Eksempler på slike produkter er søte og salte kjeks, iskrem, brus, energidrikker, margarin, kaker og kakemikser, boller, posesupper og andre poseretter, nudler, potetgull, pommes frites, energibarer, søtede frokostblandinger, frossenpizza, pølser, «nuggets» og andre lignende produkter laget av rester fra fisk og kjøtt, hamburger- og pølsebrød, morsmelkerstatning og godteri.

Nå har brasilianske forskere kommet frem til at det å spise mye ultraprosessert mat som kaker, kjeks og potetgull ikke bare øker risikoen for at du legger ganske mye på deg.

Relatert: Forsker tror denne typen mat kan være en viktig grunn til at stadig flere blir overvektige

Forskere hevder også at en diett men mye ultraprosessert mat kan føre til demens.

De har studert mer enn 10.000 personer og vurdert hva det å spise for mye usunn snacks gjør med hjernen.

De middelaldrende voksne som spiste mest ultraprosessert mat, og det ultraprosesserte kostholdet  utgjorde opptil tre fjerdedeler av dietten, opplevde at hjernene deres forfalt 28 prosent raskere enn de som spiste minst.

Forskerne antar at årsaken til dette kan være cytokiner. Det er inflammatoriske proteiner som produseres i kroppen og trolig i større grad når man spiser sukkerholdig mat. Tidligere forskning har knyttet cytokiner til kognitiv nedgang.

Alle ser en nedgang i hjernekraft over tid, men kun noen utvikler demens.

Funnene støtter tidligere studier som har vist at det å erstatte ultraprosessert mat med sunne alternativer kan redusere risikoen for demens.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Oddvar og May Britt har hengt opp et kors – Ble paff da de mottok dette brevet fra naboene

Mattilsynet: Brudd på dyrevelferd i halvparten av dyreholdene det føres tilsyn med