in ,

Forsker tror denne typen mat kan være en viktig grunn til at stadig flere blir overvektige

Image by Anja🤗#helpinghands #solidarity#stays healthy🙏 from Pixabay

I dag er mellom 60 og 70 prosent av den voksne befolkningen i Norge overvektige. Forsker tror en helt bestemt type mat kan ha deler av skylda.

– Det er flere studier som viser økt sykdomsrisiko ved et høyt inntak av ultraprosessert mat. Det er kommet mange ganske sterke studier, som viser at det har sammenheng med både fedme, diabetes og hjerte- og karrisiko. Og den listen øker stadig, sier Simon Nitter Dankel til Nettavisen.

Dankel er førsteamanuensis og ernæringsforsker ved Klinisk institutt 2 og Mohn ernæringsforskningslaboratorium ved Universitetet i Bergen.


Ultraprosessert mat er enkelt forklart mat som er sterkt bearbeidet, og som inneholder ingredienser du ikke typisk finner i kjøkkenskapet eller forbinder med matlaging. Eksempler på dette er brus, søtsaker og sammensatte snacksprodukter, kjeks, en del (men ikke alle) industribakte bakevarer.

Dankel tror mettet fett eller sukker alene er problemet.

– Det som har blitt oversett er hvordan typen mat vi spiser virker på apetittreguleringen, hvordan hjernen oppfatter mat, sier Dankel.

For mye kosemat

En studie fra 2019 fra det amerikanske folkehelseinstituttet testet et kosthold som var temmelig likt på næringsstoffer, der den ene gruppen fikk servert ultra-prosessert mat, mens den andre gruppen fikk mat som knapt var prosessert. Begge gruppene fikk lov til å spise så mye de ville til hvert av tre daglige måltider. Gruppen som spiste ultraprosessert mat spiste 500 kilokalorier mer om dagen enn den andre gruppen.

Vi spiser for mye kosemat i Norge. Foto: Canva

Da gruppene etter to uker byttet, slik at de som hadde spist ultra-prosessert, nå spiste mat som hadde vært gjennom lite prosessering, så forskerne samme effekten. 

– Mye av denne maten er jo også mat vi forbinder med kosemat. Spiser man for mye av det får man fort mange kalorier, og da kan man jo se hvordan det kan ha sammenheng med fedme. Man blir ikke mett av det, man blir heller sulten på mer, sier Dankel.

LES:

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

eldre mann

Én overraskende faktor skiller menn som lever lenge, og de som dør tidlig

Martine-dokumentaren kommer til høsten