onsdag, juli 15, 2020

Ønsker å øke besinavgiften med fem kroner literen

Mest lest nå

Dersom MDG og Rødt får gjennomslag for sitt forslag, kan bensinavgiften øke betraktelig. Samtidig ønsker partiene å innføre klimabelønning.

Miljøpartiet de grønne, legger frem sitt budsjettforslag torsdag neste uke. Der foreslår partiet å øke bensinavgiften med hele fem kroner per liter. Det skriver NTB ifølge TV 2.

«Det viktigste er å få en solid miljøeffekt som får folk til å endre atferd. Vår modell er enkel, ubyråkratisk og omfordelende», sier Arild Hermstad, nasjonal talsperson i MDG, til Klassekampen.


Vil også gi klimabelønning

Samtidig ønsker partiet å gi belønning. Det er noe de luftet allerede i 2016. Det skal gjøre miljøskatter lettere for folk flest å svelge, samtidig som det motiverer til mindre forbruk av bensin og diesel.

MDG ønsker å putte inntektene i flypassasjeravgiften i klimabelønningspotten. Denne potten er per i dag på 8,3 millioner kroner. MDG ønsker å fordele den på alle innbyggerne i Norge. Det vil bli i overkant av 1.500 kroner per person. De som bor i distriktene, og som er avhengige av å kjøre bil, vil få mer.

bensin
Dersom MDG og Rødt får gjennomslag for sitt forslag, kan bensinavgiften øke betraktelig. Foto: Canva

Rødt og Ap vil også ha høyere bensinavgift

Partiet Rødt legger fram sitt alternative budsjett fredag. De foreslår å skru opp CO2-avgiften med 50 prosent. Det tilsvarer en økt bensinavgift på 80 øre per liter. Samtidig vil folk få tilbakebetalt de økte klimaavgiftene i form av kontantutbetalinger, avhengig av inntektsnivå, forteller Rødts leder Bjørnar Moxnes til Klassekampen.

Ap har også foreslått en liknende klima- og avgiftspolitikk. Det la de frem tidligere denne uken. SV har ikke noe om klimabelønning i sitt alternative budsjett.

Dyrere drivstoff og årsavgift

I statsbudsjettet for 2020 ligger det allerede en økning av CO2-avgiften på bensin. Den vil øke fra 1,18 til 1,26 kroner per liter. Årsavgiften blir også dyrere. Avgiften betales per dag bilen er registrert.

  • For bensinbiler og dieselbiler med fabrikkmontert partikkelfilter øker årsavgiften fra 7,97 til 8,12 kroner.
  • For dieselbiler uten fabrikkmontert partikkelfilter øker den fra 9,29 til 9,47 kroner.
  • For motorsykler øker avgiften fra 5,54 til 5,65 kroner.
  • For traktorer og mopeder øker den fra 1,29 til 1,31 kroner.

SE DENNE: Blondine forsøker å fylle bensin på en Tesla – har fått millioner til å le

130,161FansLik
1,480FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter