torsdag, januar 21, 2021

Oppsiktsvekkende funn om p-piller avkrefter utbredt kreft-myte

Mest lest nå

P-piller beskytter mot både eggstokk- og livmorkreft viser en ny studie der 250.000 kvinner har blitt undersøkt.

Studien som er publisert i American Association for Cancer Research viser ifølge Dagbladet at p-piller beskytter mot både eggstokk- og livmorkreft, og at den beskyttende effekten varer i flere tiår etter at man har sluttet med p-pillene.

I studien sammenlignet forskerne forekomsten av bryst-, eggstokk- og livmorkreft mellom kvinner som brukte p-piller og kvinner som aldri hadde brukt p-piller.


– Det var tydelig at kvinner som brukte p-piller hadde en mye lavere risiko for å utvikle både eggstokkreft og livmorkreft. Risikoen var fortsatt lavere, selv etter at kvinnene sluttet å ta pillen. Selv 15 år etter at kvinnene sluttet å bruke p-piller var risikoen halvert, og vi kunne se at den beskyttende effekten forble i over 30 år, sier Åsa Johansson som forsker ved Institutt for immunologi, genetikk og patologi ved Uppsala Universitet ifølge Dagbladet til nettstedet Forskning.se.

Mange tror p-piller øker kreftfaren

Det har vært en gjengs oppfatning at p-piller øker kreftfaren, så funnene i denne studien står i motsetning til det de fleste tror.

Ole-Erik Iversen som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og professor emeritus ved Universitetet i Bergen forteller at det oppsto en kreftfrykt i 1983 etter en svak studie som viste at enkelte p-piller med høy gestagenpotens økte risikoen for brystkreft.

– Det har vært en liten økt forbigående risiko, men dette skyldtes neppe p-pillen, heller tettere overvåkning, som mammografi, hos de som brukte den, sier han.

Risa Lonnee-Hoffmann, førsteamanuensis og overlege ved kvinneklinikken, generell gynekologi ved St. Olavs Hospital, til Dagbladet at studien kan være en god påminnelse for mange kvinner som gjør livet vanskeligere enn det trenger være på grunn av en uheldig og irrasjonell hormonfrykt.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter