in

Politiet advarer etter datainnbrudd: Personopplysninger på avveie – vær varsom

Foto: kiquebg/Pixabay

Det generelle rådet for å beskytte seg mot ID-tyveri er at du ikke skal stole på noen som kontakter deg, fordi de kan sitte på informasjon om deg. 

Norkart er leverandør av IT-systemer for kart- og eiendomsinformasjon. Selskapet opplyser at de nylig ble utsatt for et datainnbrudd i en av selskapets søketjenester. Datainnbruddet er politianmeldt og etterforskning pågår.

– Ukjente aktører utnyttet en sårbarhet i en søketjeneste som henter kopidata fra Norges offisielle eiendomsregister. Fra søketjenesten ble informasjon lastet ned av uvedkommende. Sårbarheten skyldtes en feil i konfigurasjonen av brannmur for søketjenesten, som ga uautorisert tilgang til tjenesten, heter det på nettsiden til Norkart.


Oslo Politidistrikt går ut og sier vi antagelig må forvente at også personnummer kan være tilgjengelig for kriminelle. Det kan gi dem særlig troverdighet og gjør at vi må være ekstra varsomme.

– Som følge av datalekkasje hos Norkart 6. mai, kan kriminelle i ytterste konsekvens benytte personnummer, e-post, adresse og andre opplysninger om deg til å skape troverdighet når de kontakter deg eller når de kontakter noen andre og utgir seg for å være deg. I motsetning til brukernavn og passord, kan personnummeret ikke endres, opplyser politiet.

De generelle rådene om ID-tyveri finner du på politiets hjemmesider. I tillegg har de laget «Den lille brosjyren om datasikkerhet» med 10 råd alle bør følge. 

– Rådene er viktigere enn noen gang, i og med at flere opplysninger om deg er tilgjengelig, advarer politiet.

Tegn du bør være obs på i forbindelse med ID-tyveri:

Jo tidligere du oppdager tegn til at noen har misbrukt identiteten din, jo større mulighet har du til å begrense hvor stor skade tyven kan gjøre. Dette skriver Datatilsynet på sine nettsider.

Du bør sjekke nærmere dersom:

  • du mottar regninger for produkter du ikke har bestilt eller ikke kjenner til
  • du oppdager ukjente transaksjoner eller kjøp på kredittkortregningen din 
  • du mottar bekreftelse på kreditt eller endring av kredittrammen din uten at du har spurt om dette
  • du får varsel fra posten eller andre om at adresseendring er mottatt
  • du blir kontaktet på telefon eller brev om kjøp du ikke har gjort eller kjenner til
  • du mottar gjenpartsbrev etter kredittsjekk uten å forstå hvorfor. Hvis du ikke har søkt om lån eller bedt om faktura ved kjøp på nett, noe som krever kredittvurdering, bør du umiddelbart kontakte kredittvurderingsselskapet for å finne ut hvem som står bak.
  • du mottar post du ikke forstår hvorfor du får, for eksempel en faktura, et avtaleforslag eller hentemelding for noe du ikke har bestilt. Ta umiddelbart kontakt med den som har sendt deg dette for å undersøke saken.
  • det skjer transaksjoner på kontoene dine som du ikke kjenner til. Vær spesielt oppmerksom på konti tilknyttet kredittkortet ditt. Hvis du oppdager transaksjoner du ikke kjenner til, bør du umiddelbart både sjekke disse opp og melde fra til banken eller kredittkortselskapet.
Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

familie

Ny studie: Å få tre eller flere barn kan bokstavelig talt få deg til å miste vettet

Eurovision-kollega har avslørt den ene Subwoolfer’en