in

Prins William om BBCs Diana-intervju: -Bør aldri vises igjen

Prinsesse Dianas sønner William og Harry fordømmer BBC og en journalist for å ha brukt uhederlige metoder for å få Diana til å stille til intervju i 1995.

En ny rapport konkluderer med at journalisten Martin Bashir opptrådte upassende og brøt kanalens retningslinjer for å sikre seg skandale-intervjuet med prinsesse Diana i 1995. I en fersk rapport konkluderer BBC ifølge VG med at journalist Martin Bashir gjorde seg skyldig i bedragersk oppførsel.


– Det gjør meg utrolig trist å vite at feilene BBC gjorde sterkt bidro til hennes frykt, paranoia og isolasjon som jeg husker fra hennes siste leveår, sier prins William ifølge VG i en uttalelse.

Prins William legger til at han mener programmet ikke er legitimt, og ikke bør vises igjen.

Granskingen, som ble ledet av den pensjonerte dommeren Lord Dyson, kom frem til at journalist Martin Bashir viste falske bankutskrifter til prinsessens bror Charles Spencer for å få ham til å introdusere Bashir for Diana.

BBC-intervjuet vakte oppsikt over hele verden etter at Diana blant annet sa at det var tre personer i ekteskapet: henne selv, prins Charles og hans elskerinne Camilla Parker Bowles. Hun avslørte også at hun selv hadde vært utro.

– Den uavhengige granskningen er et steg i riktig retning, skrev Prins William fra Kensington Palace ifølge BBC i en uttalelse da granskingen ble kjent.

I intervjuet med Bashir snakket Diana åpent om bulimi, utroskap og et ulykkelig ekteskap. At en kongelig kom med slike uttalelser hadde aldri skjedd før.

Også Dianas eks-kjæreste, Hasnat Khan (62), har bladet fra munnen. Det to år lange forholdet mellom prinsesse Diana og hjertelegen tok slutt like før den fatale ulykken i Paris i 1997. I et intervju med Daily Mail hevdet Khan ifølge Se & Hør at Martin Bashir utnyttet prinsessen i intervjuet.

– En av hennes mest attraktive egenskaper var sårbarheten hennes. Det var det som gjorde henne elsket av folket. Senere forsto jeg at Martin plukket ut disse egenskapene og utnyttet dem, sier han til den britiske avisen.

Diana ble advart mot Bashir

Khan har så å si aldri snakket med offentligheten om forholdet han og Diana hadde, og intervjuet der han kom med beskyldningene mot Bashir vakte derfor stor oppmerksomhet i Storbritannia.

– Selv om BBC ikke kan skru klokken et kvart århundre tilbake, kan vi gi en fullstendig og uforbeholden unnskyldning. BBC gir det i dag, sa BBC-direktør Tim Davie ifølge VG etter at innholdet i rapporten ble kjent.

Han sier at rapporten anerkjenner at prinsesse Diana var interessert i å stille til intervju med BBC, likevel ble ikke prosessen med å få i stand dette intervjuet gjort på en måte som publikum kan vente seg.

– Selv om BBC i dag har betydelig bedre prosesser og handlingsregler, skulle de som eksisterte på den tiden hindret at intervjuet kom i stand på den måten, sier Davis.

Tok bladet fra munnen

Da granskningen ble satt i gang uttalte Hasnat Khan  an Martin Bashirvar veldig overbevisende mot Diana.

– Alt handlet om at han var fra BBC, at han var respektabel, og from, til og med. Men han fylte hodet hennes med søppel, uttalte Khan.

Khan sa videre at det var noe ved Bashir han ikke likte. Og han hevder å ha advart henne mot han.

– Helt fra starten begynte han å stille meg de mest direkte og personlige spørsmål om forholdet mellom meg og Diana. Hvorfor var vi ikke gift? Når skulle vi gifte oss? Den type ting. Det var noe med Bashir jeg ikke likte. Jeg ba henne om å være forsiktig med ham, avslørte Khan.

Ute av BBC

15. mai skrev VG at Marin Bashir, journalisten som gjorde intervjuet, forlater BBC.

«Martin Bashir har sagt opp sin stilling som redaktør for BBC Religion. Han forlater organisasjonen», lød det ifølge avisen i en melding fra nyhetssjef i BBC, Jonathan Munro.

Se & Hør skriver at også Dianas bror, Charles Spencer, har kommet med anklager mot Martin Bashir. Han hevder blant annet at han skal ha vist frem falske dokumenter for å overtale søsteren til å delta i intervjuet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

vekt

Fettforsker: Slik går du ned i vekt

tix

TIX med budskap like før finalen: – Et stort øyeblikk for alle stygge andunger der ute