lørdag, juni 12, 2021

Reiselysten? Slik virker koronasertifikatet

Mest lest nå

11. juni blir det norske koronasertifikatet klart, og i slutten av juni blir det tilgjengelig for nordmenn som vil utenlands. 

Koronasertifikatet vil ha tre deler: En del viser om man er vaksinert eller ikke, samt. En del viser testresultat, og en del viser immunitet etter gjennomgått korona-sykdom.


Om personer med fersk negativ test vil få de samme rettighetene som fullvaksinerte eller immune, er foreløpig uklart.

– Coronasertifikatet vil gjøre det mulig å fremvise elektronisk på en mobiltelefon om du er immun som følge av gjennomgått sykdom (avlagt positiv PCR-test) eller vaksine. I tillegg vil du kunne vise om du nylig har tatt en test som er negativ, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG.

Avisen skriver at opplysningene om immunitet og vaksinestatus hentes elektronisk fra etablerte registre. For hurtigtester vil det lages et system for registrering så fort svaret på hurtigtesten kommer inn.

Gjelder vaksinerte

Nakstad forklarer at reise-ordningen i Europa i første omgang er tenkt til å gjelde dem som har fått vaksine eller har gjennomgått sykdom – og ikke en negativ test alene.

– Dette kan selvsagt endre seg når smittesituasjonen forhåpentligvis blir bedre og mange land kanskje i praksis blir smittefrie. Det er en politisk beslutning i europeiske land hvordan reglene for bruk av koronasertifikat skal bli. Derfor er det ikke mulig å si i dag nøyaktig hvordan bruken av coronasertifikat vil bli, sier Nakstad til VG.

Espen Nakstad

Det er ennå ikke avklart om man må i innreisekarantene ved bruk av koronasertifikatet.

Dersom innreisekarantenen droppes vil det i så fall være i tråd med den europeiske koronasertifikat-ordningen som sannsynligvis vil omfatte EØS-/Schengenland. EU forsøker også å finne løsninger som inkluderer USA. 

– I EU vil koronasertifikat i prinsippet kunne brukes av alle som er vaksinert eller som er registrert som immune på bakgrunn av positiv test. Hvilke regler for karantene som knyttes til dette, er ikke bestemt av politiske myndigheter, men formålet med ordningen fra EUs side er at flest mulig skal kunne reise mellom land på en trygg måte uten å havne i innreisekarantene.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter