Hjem Forskning Snusing gir dramatisk økt risiko for å få covid-19

Snusing gir dramatisk økt risiko for å få covid-19

Snusere har hele 68 prosent høyere risiko for å bli smittet av korona, viser en ny studie.

En av de store overraskelsene med koronaviruset er at det er mye som tyder på at færre røykere ble innlagt på sykehusene med Covid-19 enn det andelen røykere i befolkningen skulle tilsi. Dette funnet er basert på tall på koronapasienter fra Kina. Skjønt – når røykere først ble lagt inn hadde de dårligere prognoser enn ikke-røykere. 

Senere studier har sådd tvil om dette. Men det har uansett har tallene fått forskere til å lure på om nikotin eller andre stoffer i sigaretter beskytter mot viruset.

Dermed  har forskere fra Norge, Sverige og Finland gått sammen og gjort en studie på nordiske røykere og snusere. Funnene i studien tyder ikke på at nikotin beskytter mot sars-covid-19-viruset.

Studien, som er omtalt av Forskning.no, viser at risikoen for at en røyker skal få covid-19, er litt større enn i kontrollgruppen som verken har røkt eller brukt snus.

Men de som snuser kommer betydelig mye dårligere ut: De som snuser, viser seg å ha hele 68 prosent større sannsynlighet for å bli smittet av viruset enn kontrollgruppen.

Bruk av e-sigaretter og nikotinerstatninger utgjorde ikke noen forskjell.

Hvorfor snusere kommer så mye dårligere ut, er uklart. Forskerne tror det kan henge sammen med sosiale vaner.

– Vi vet at de som snuser, drikker mer alkohol, sier Galanti ifølge Forskning.no i et intervju med Dagens Nyheter.

Dette kan tyde på at de er mer sosiale og går mer på puber og andre steder der det kan være smitte, sier hun.

Helsedirektoratets tobakksstatistikk fra 2021 viser at rundt 15 prosent av den norske befolkningen sier at de bruker snus daglig, noe som tilsvarer om lag 670 000 personer. Om lag fire prosent sier de snuser av og til.

Det er store kjønnsforskjeller, blant menn sier 21 prosent at de snuser daglig, mot 8 prosent blant kvinner.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com