I Tyskland og Frankrike vegrer folk seg for å ta covid-19-vaksinen fra AstraZeneca. Nå hoper den seg opp på lagrene.
AstraZeneca-vaksinen, som er utviklet ved Universitetet i Oxford, er den hittil siste koronavaksinen som er godkjent i EU og dermed også i Norge. Den gir noe mindre dokumentert beskyttelse enn vaksinene fra Pfizer/BioNTech og Moderna, skriver NRK på sine nettsider.
I Tyskland og Frankrike vegrer folk seg for å ta AstraZeneca-vaksinen, og lagrene står fulle.
Helsemyndighetene har ikke oversikt over hvor mange som har sagt nei til vaksine i Norge.
I starten ble ikke AstraZeneca-vaksinen gitt til personer over 65 år. Dette skyldtes manglende dokumentasjon. Mandag besluttet Frankrike å gi vaksinen til folk over 65. Også Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer å gi eldre denne vaksinen.
– Nå ser vi analyser fra Storbritannia som tyder på god effekt også i den aldersgruppen, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NRK i forrige uke.
I februar konkluderte en ny studie med at AstraZeneca-vaksinen har betydelig mindre effekt mot den sørafrikanske mutasjonen av koronaviruset. Studien konkluderte med at Oxford/AstraZeneca-vaksinen ikke ser ut til å tilby beskyttelse mot mild og moderat sykdom forårsaket av virusvarianten som først ble identifisert i Sør-Afrika. Vaksinens virkning mot alvorlig sykdom som følge av den sørafrikanske mutasjonen av koronaviruset ble derimot ikke kartlagt i studien.
Resultatene på mildere sykdom har derimot ført til at mange har en viss skepsis mot AstraZeneca-vaksinen, og føler de blir tilbudt en annenrangs vaksine. I Tyskland vil også mange ha den tyske Pfizer-Biontech-vaksinen.
– Personlig har jeg liten sympati for motviljen mot å bruke en vaksine framfor en annen. Dette er et I-landsproblem når man tenker på alle dem som venter på en dose eller for dem som bor i land som kanskje ikke får noen vaksine i år i det hele tatt, sier Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, til New York Times ifølge NRK.