in ,

Vil bryte ned fordommer med «Kort og lovende»

Promobildet fra serien Kort og lovende. Foto: Eivind Senneset for Mothership

Livet som ung voksen er beinhardt: Du skal finne den store kjærligheten, legge grunnlaget for en karriere, realisere drømmer og aller helst ha en perfekt kropp. Hvordan sjonglerer du alle disse forventningene når du aldri blir høyere enn et barn?

I TV 2s nye dokumentarserie «Kort og lovende» møter vi Alexander, Didrik, Hanna og Åsne – fire unge voksne, som alle er kortvokste.

Hvordan takler de utfordringene de møter i en verden som er konstruert for høye mennesker? Og hvordan kan vi som samfunn bli bedre på å se folks muligheter i stedet for begrensninger?​


– ​«Kort og lovende» er en ny TV 2-serie om utenforskap og om hva fordommer og sosial stigmatisering gjør med mennesker. Samtidig er det en serie som viser hvordan man kan finne sin egen vei selv om man føler seg annerledes enn alle andre, sier programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen.

Serien handler om fire kortvokste mennesker i Norge med livet foran seg.

Åsne, Hanna, Alexander og Didrik har hodene fulle av drømmer og planer vi alle kan kjenne oss igjen i, men som stadig opplever at kroppen legger hindringer i veien for realiseringen av dem.

Alexander Karlsen El Younoussi (25) 

Promobildet fra serien Kort og lovende. Foto: Eivind Senneset for Mothership

Alexander kommer fra Fredrikstad og jobber til daglig som freelance-skuespiller. Han har jobbet som skuespiller i en rekke produksjoner både på scene og tv siden sin første produksjon, som var filmen «Kong Curling». 

Utenom å være dialekt-nerd, så liker han å se teater, spise god mat, reise og være være med venner

 – Jeg jobber som skuespiller, og er vant til å spille roller – så det å skulle være med i denne serien og bare være meg selv var jeg skeptisk til. Men jeg synes det var viktig å være med for å fortelle at alle kan få til det de vil – uansett forutsetninger. Man kan løse det meste så lenge man jobber for det, og det ønsker jeg å belyse gjennom denne serien, sier Alexander.

Didrik Hjertaker Grevskott (31)

Promobildet fra serien Kort og lovende. Foto: Eivind Senneset for Mothership

Didrik er bergenser og jobber som forsker ved Havforskningsinstituttet, hvor han jobber med miljø og sjømatsikkerhet og forsker på antibiotikarestistens i kloakkprøver. 

På fritiden liker han å spise god mat, se tv-serier, være med venner, gå på tur og reise. 

– Vi er en fargerik verden, og det finnes mange mennesker blant oss som opplever at det er ting som begrenser dem – både på synlige og usynlige måter. Jeg tenker at denne tv-serien er viktig for å være med på å øke folks forståelse. Vi er alle mennesker, uansett!

Hanna Eline Jørgensen (23)

Promobildet fra serien Kort og lovende. Foto: Eivind Senneset for Mothership

Hanna er født og oppvokst på Lørenskog. Til daglig jobber hun som HMS-koordinator i Tessta Connect AS. I tillegg er hun regnskapsfører for Jørgensen & Døtre AS. Fritiden går med til hunden Nova, hesten Bailey og å være sekretær for Norsk Interesseforening for Kortvokste.

– Jeg ønsket å medvirke i serien for å vise at selv med en funksjonsnedsettelse, så kan man leve fullverdige og bra liv. Selv om jeg har en kortvokstdiagnose, så stopper ikke det meg i å gjøre det jeg vil!, sier Hanna.

– Det er viktig at denne serien lages, fordi den er med på å normalisere annerledeshet. Jeg håper at de som ser serien vil sitte igjen med en tanke om at vi lever et liv som ligner deres, sier hun.

Åsne Alstad Hanto (28)

Promobildet fra serien Kort og lovende. Foto: Eivind Senneset for Mothership

Åsne kommer fra Lier, men har bodd de fire siste årene i Oslo. Til daglig jobber hun som markedskonsulent i Kirkens Nødhjelp. Her har hun blant annet ansvar for grafisk utforming av materiell i forbindelse med organisasjonens kampanjer. Det meste av fritiden går til å være leder i Norsk Interesseforening for Kortvokste (NiK) og å bruke tid med familie og venner. 

​– Jeg takket ja til å være med i serien «Kort og lovende» for å vise kortvoksthet. Jeg ønsker å vise at selv om man er kortvokst kan man ha utdanning, jobb, kjøre bil og leve et selvstendig liv. Vi har mål og drømmer som alle andre – vi må bare ta i bruk litt andre metoder for å nå dem, sier Åsne.

– Jeg synes det er viktig at denne serien lages så vi kan vise at kortvokste er mennesker på lik linje med alle andre. Mitt håp er at serien vil bidra til å bryte ned fordommene som finnes i Norge i dag. Vi er vanlige mennesker som bidrar i samfunnet på ulike måter – ikke sirkusartister, sier hun.

«Kort og lovende» har premiere på TV 2 Play og TV 2 søndag 14. august. Serien produseres av Mothership for TV 2.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

En av verdens mest omtalte drapssaker har tatt en ny vending – det kan bli tiltale etter 67 år

Dette er fordelene med å sammenligne lån