Hjem Familie 10 ting du bør lære barna dine for å holde dem trygge

10 ting du bør lære barna dine for å holde dem trygge

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det å lære barna sine å si «takk» og «værsågod» er vel og bra, og gode manerer er noe man alltid vil ha nytte av senere i livet. Men likevel er det et par andre ting man bør lære barna sine, ti faktisk, som alle dreier seg om barnas sikkerhet og hvordan man holder de håpefulle små trygge når de ferdes der ute i samfunnet.

Helt enkle ting som hvem man snakker med, hvordan, og ikke minst hvem man skal unngå. Her er ti enkle regler.

1. Lag et passord

En ukjent mann henvendt seg til en åtte år gammel jente på gaten og fortalte henne at mammaen hennes hadde bedt ham om å hente henne – fordi hun selv var blitt forhindret. Da spurte piken hva passordet var, noe mannen ikke kunne svare på – og hun løp sin vei.

Piken og moren har nemlig en avtale om at hvis moren skulle sende noen andre for å hente henne, så skulle vedkommende ha fått et passord kun de to kjente. Kan ikke personen passordet, så vet piken at det er ikke moren som har sendt vedkommende. Ganske genialt, ikke sant?

2. Navn, adresse, telefonnummer og foreldrenes navn

Dette er viktig for barnet å vite i tilfelle det skulle gå seg bort. Fortell også barnet at det kun må fortelle det i tilfelle det skulle skje noe, og da helst bare til politi i uniform.

3. Ikke snakk med fremmede

Dette er ganske opplagt, men likevel viktig å vite for barnet. Samme hvor hyggelig og vennlige de fremmede kan være, så skal man ikke svare på spørsmål eller innlede samtaler. Det kan være vanskelig for barn å forstå dette, så forklar det gjerne for dem hvor farlig dette kan være.

4. Vær varsom på de sosiale medier

Lær barnet å være forsiktig på de sosiale medier. Fortell det at det aldri må oppgi noe personlig informasjon overhodet, hverken navn, adresse – ikke en gang område det bor i – telefonnummer, hvilken skole det går på, ingenting. Det må heller ikke legge til fremmede, og er det i det minste tvil bør det kontakte en av foreldrene sine og la dem sjekke det ut for dem.

5. Hold deg orientert

Lær barnet allerede fra tidlig alder at det gir beskjed om hvor det er og hvem det er sammen med. Endrer dette seg, enten ved at barnet flytter seg til et annet sted eller blir med noen andre venner enn opprinnelig – sørg for at du får beskjed. Skulle noe skje er det viktig du kan fortelle politiet hvem barnet er sammen med, og hvor.

6. Si “nei”

Lær barnet å si nei. Hvis noen skulle henvende seg til det og spørre om ting, er det viktig at barnet klarer å si nei, og fjerne seg fra vedkommende. Barnet må lære seg at hvis noe føles ukomfortabelt eller virker unaturlig, så skal det si nei – og gå vekk fra situasjonen.

7. Ikke gå hjemmefra alene

Dette gjelder i og for seg for barn i alle aldre. Hvis et barn skal ut og leke et sted som ikke er hjemme, skal det være sammen med noen. Enten venner eller familie. Hvis ingen kan bli med på lekeplassen, er det bedre å si nei til barnet, eller bli med selv.

8. Ikke ta i mot noe fra fremmede

Lær barnet at det aldri må ta i mot noe fra noen de ikke kjenner. Egentlig heller ikke noen de kjenner, med mindre du har godkjent det. Her vil regel nummer seks være nyttig.

9. Hjemme alene regler

Hvis barnet skal være alene hjemme, eller kommer hjem alene til tomt hus, er det viktig at det umiddelbart kan se om alt er som det skal være hjemme. Lær det å låse etter seg, og at det ikke skal åpne for noen som ikke kan et passord – som i regel nummer én.

10. Viktige telefonnummer

Selv om det ofte kan være vanskelig, spesielt for de minste barna, er det viktig at de lærer seg telefonnummeret til de forskjellige nødetatene. Eller i det minste et av dem. Vis dem hvordan de skal ringe, gjerne fra din egen mobiltelefon, for kanskje er det du som trenger hjelp – og barnet er den eneste som kan gjøre det for deg.

Nå høres disse reglene kanskje dramatiske ut, men dessverre lever vi et samfunn hvor barn er spesielt utsatt for både kriminalitet og andre ubehageligheter. Selv om barnet kanskje ikke lærer alle, vil noen få være bedre enn ingenting.

Del gjerne artikkelen så flere kan lære barna sine disse enkle reglene, og kommenter gjerne hvis du enten har erfaringer eller flere regler som burde legges til. Det er til barnas beste!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com