5 tips til et sunnere liv med diabetes

270

R&B legenden og kokebokforfatter Patti LaBelle deler sine hemmeligheter for et bedre liv.

Bare fordi mange bryter nyttårsløftene sine om et sunnere liv, behøver ikke det nødvendigvis bety du skal gjøre det samme. Du kan fortsatt holde deg til planen om å gjøre 2018 til det sunneste året noensinne, og vi har fått hjelp av to personligheter som har funnet nøkkelen til et sunt liv med diabetes – den prisvinnende R&B artisten og souldronning Patti LaBelle og David Marrero, PhD og leder av Diabetes Translational Research Center ved Indiana University School of Medicine.

Begge delte villig av sine erfaringer og kunnskaper på området

1. Kjenn dine nivåer

Vi vet det høres banalt ut, men når det kommer til å leve godt med diabetes er det å kjenne og kunne regulere blodsukkernivået svært viktig. Dr. Marrero anbefaler å bruke glukosemåleren ofte, eller bruke innretninger som kontinuerlig måler blodsukkernivået så man til enhver tid er garantert korrekt mengde insulin gis til rett tid.

– Det er svært viktig å vite hvor du er og hvor du er på vei. For hvis ikke blodsukkernivået er der det skal være, er det viktig å gjøre regulerende tiltak så det blir det, sier Marrero.

2. Lag dine egne måltider

Unngå tilsatt fett og sukkerholdig mat som man ofte får når man spiser ute. Lag maten hjemme i stedet for! Faktisk kan man med litt planlegging lage sin egen mat over alt, spør bare Patti LaBelle. Selv om hun er travel opptatt på turne, så har hun med seg elektrisk kokeplate, gryter og panner, og forskjellige krydder, slik at hun kan lage sin egen mat på hotellrommet om det skal være.

– Jeg finner meg en lokal butikk jeg kan handle i, og der kjøper jeg alt fra fersk fisk til kål som jeg så tilbereder på hotellrommet mitt. Jeg har funnet ut at når jeg gjør det på den måten har jeg mye bedre kontroll over blodsukkeret mitt, forteller LaBelle.

Hjemmelaget mat betyr heller ikke at den er kjedelig – heller tvert i mot. LaBelle anbefaler å være kreativ og erstatte de vanlige grønnsakene med mer eksotiske varianter, bruke oljer og lage fargerike salater. Dessuten er det mange ting som kan kokes eller sauteres istedet for å stekes.

3. Øv moderasjon, ikke deprivasjon

Det å beherske selvdisiplin nok til å lage passelig store porsjoner og spise fornuftig er et viktig element i enhver diabetikers liv.

– Mange sier jeg skal unngå enhver form for søtsaker, noe jeg finner vanskelig. Jeg er tilhenger av å kunne spise hva man vil, bare man ikke overdriver. Det er bedre å unne seg noe godt en gang i mellom – og ha kontroll på det. Tenk heller på mengden, og hvor ofte du spiser, sier Marrero.

4. Beveg deg

Mosjon er en essensiell del av det å holde sin diabetes i sjakk. Marrero anbefaler en kombinasjon av øvelser som øker pulsen (LaBelle praktiserer fotturer, sykling og aerobic) med styrketrening som ikke bare bygger muskler, men også hjelper til med å øke forbrenningen av glukose.

5. Snakk om det

Husk at du ikke behøver å gå gjennom det alene. Få hjelp av venner og familie, leger, grupper på sosiale medier eller samtalegrupper, hvor fokus er å holde fokus på egen helse.

– Oppsøk og dra nytte av all den informasjonen du finner. Snakk med alle som kan bidra med noe som hjelper deg med å forbedre din egen livsstil, sier Marrero.

Del gjerne hvis du eller noen du kjenner er diabetikere, og vil kunne få glede av disse gode rådene.

SISTE NYTT