søndag, mai 31, 2020

Al-Hol-leiren: – Et virusutbrudd vil ha katastrofale konsekvenser

Mest lest nå

Mediebildet har i løpet av de siste ukene vært fokusert på hvordan Koronaviruset vil påvirke oss, nordmenn. Heldigvis har vi et godt sikkerhetsnett og et utarbeidet velferdssapparat. Det er det mange som ikke har.

Al-Hol-leiren rommer over 67,000 mennesker. Over 50,000 av disse er barn. Disse menneskene lever allerede under farlige og umenneskelige forhold, så et virusutbrudd i leiren kan ha katastrofale konsekvenser.

Leiren som befinner seg i nordøst i Syria, ble først etablert i 1991, og gjenåpnet under krigen i Irak i 2003. Menneskene som kaller al-Hol-leiren for sitt hjem, er avhengig av humanitær assistanse, spesielt under vinteren. Matmangel, dårlig hygiene, knappe medisinske ressurser, og hypotermi er store problemer i leiren.


Det er allerede kjølig i leieren, og nå frykter UNICEF at Koronaviruset vil ha store konsekvenser for flyktningene.

Kan ha enorme konsekvenser

Generalsekretær for UNICEF, Camilla Viken, skriver til Sosialnytt at et virusutbrudd av typen COVID-19, kan ha katastrofale konsekvenser for menneskene som er bosatt i flyktningsleirer i Syria:

«Om viruset bryter ut i leire som al-Hol, så vil det være katastrofalt. De mangler alt av utstyr man trenger for å forhindre smitte. Hygienesituasjonen der er allerede kritisk, både når det gjelder dårlig tilgang til vann, såpe og antibac. I tillegg er tilgangen til helsehjelp nesten ikke-eksisterende, forteller generalsekretæren.»

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Weltspiegel (@weltspiegel)

Generalsekretæren forteller at det ikke er blitt rapportert om tilfeller av Koronavirus-smitte i al-Hol-leiren, og at det oppstår utfordringer med å informere befolkningen om preventive tiltak man må ta dersom det vill oppstått et utbrudd.

«Så langt er det ingen meldinger om at Koronaviruset har nådd Syria. Både UNICEF og myndighetene jobber med å informere folk i flyktningleire som al-Hol, men det er svært krevende. For det første bor folk allerede så tett i leirene at de ikke vil klare å holde nok avstand til smittebærere. Et annet problem er at folk er generelt kritiske til myndighetene og det de blir fortalt, og derfor er det vanskelig å overbevise om den reelle faren her, fortsetter hun.»

Frykter massedød

Viken uttrykker ikke optimisme om situasjonen dersom et koronavirus-utbrudd når leirene.

«UNICEF er og har vært tilstede i al-Hol-leiren i lang tid og bistår med alt fra mat og medisiner, men omfanget av antallet folk som bor der og mangelen på utstyr, gjør at man frykter massedød om viruset når dit.»

Siden man nå vet at Koronaviruset også kan utføre stor skade på barn og unge, er det åpenbart at et utbrudd vil ha enorme konsekvenser for både flyktninger, hjelpeorganisasjoner som UNICEF, og frivillige hjelpere. Man får bare håpe at viruset ikke når leirene i Syria, selv om det mest sannsynlig er uunngåelig.

Støtt UNICEF gjennom nettsiden deres.

129,763FansLik
1,359FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter