in , ,

Bekrefter: Vaksinen mister effekt – lege anbefaler booster før ferien

vaksine

Modernavaksinen gir bedre beskyttelse lenger enn Pfizer.

Moderna bruker mer av virkestoffet i dosene enn Pfizer. Det kan forklare hvorfor den funker bedre mot delta.

Begge vaksinene er RNA-vaksiner og laget på samme måte. Likevel viser nå flere studier ifølge VG at Moderna-vaksinen kan være mer effektiv mot deltavarianten enn Pfizer-vaksinen.


Nå bekrefter Folkehelseinstituttets (FHI) vaksinesjef Geir Bukholm til VG at Moderna er mer effektiv enn Pfizer:

– Mer enn 20 uker etter to doser Moderna har du fremdeles en god beskyttelse. Da har du cirka 86 prosent beskyttelse mot å utvikle mild eller moderat infeksjon, sier Geir Bukholm til VG.

Kan tenkes at beskyttelsen er lavere for eldre

Hvor mye beskyttelse Pfizer-vaksinene gir over tid er det sprikende svar på i undersøkelsene.

Noen hevder den fire-fem måneder etter man er vaksinert gir 80 prosent beskyttelse mot å utvikle mild eller moderat sykdom, mens noen studier indikerer det er helt nede i 50 prosent.

En annen studie fra Qatar tyder på at Pfizer-beskyttelsen mot infeksjon er nede på 20 prosent etter fem måneder.

I disse studiene brukes dessuten som oftest yngre deltakere. Det vil si at det kan tenkes at beskyttelsen er enda lavere for eldre.

Immunapparatet hos eldre er ikke like kjapt og lager ikke like mange antistoffer og hukommelsesceller som det gjør hos yngre.

Det kan også tenkes at de som har fått en dose Pfizer og en dose Moderna har bedre beskyttelse enn de som har fått to doser Prizer.

Anbefaler «boosterdose» før utenlandsturen

Vinterstid er det mange eldre nordmenn som synes det er godt å ta en tur til varmere strøk. Noen har kanskje blitt mer betenkte nå, i og med at smittetallene igjen er på vei oppover. 

Lege og professor Anne Spurkland beroliger imidlertid de som vil ut og reise, men er bekymret over stigende smittekurver:

– Vi må stole på at vaksinen beskytter, sier spesialisten i immunologi til VG.

Hun understreker at fullvaksinerte har god beskyttelse i forhold til alvorlig sykdom, men i likhet med FHI minner om at vaksinerte ikke er fullstendig immune.

Hun har et råd til de eldste:

– Er du over 65 år, ble du sannsynligvis fullvaksinert tidlig på året. Da beskytter ikke vaksinen like godt lenger. Pass på å få «boosterdosen» før du reiser til utlandet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Gatehund reddet nyfødt baby som var etterlatt på gaten i den kalde natten

Forskning: En porsjon popkorn om dagen gir kroppen din masse fullkorn og nyttige anitoksidanter