Hjem Dyr Bonde fortviler – hittil i år har over 200 tilfeller av ubetenksom adferd fra forbipasserende kunnet forårsake en smertefull død for dyra hans
Dyr

Bonde fortviler – hittil i år har over 200 tilfeller av ubetenksom adferd fra forbipasserende kunnet forårsake en smertefull død for dyra hans

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Hvert år forårsaker søppel vi kaster fra oss store dyrelidelser. Rundt 1500 storfe dør en smertefull død hvert eneste år på grunn fremmedlegemer i fôret. Mye stammer fra metallbiter fra øl- og brusbokser.

I flere år har familien på Tufte gård i Våle plukket søppel og tombokser langs jordene. Hittil i år har de plukket vanvittige 200 tombokser fra jordene sine.

– Det har vært noenlunde greit før. I år er det verre enn noen gang, sier bonde Harald Lie til NRK.

Han har delt fortvilelsen sin i et innlegg på Facebook, som er delt over 5000 ganger:

«Nå MÅ folk hive bokser i panteautomaten. Hvis dere ikke klarer det så idet minste i søpla. Mine kuer dør av dette!!! »

Nå MÅ folk hive bokser i panteautomaten. Hvis dere ikke klarer det så idet minste i søpla. Mine kuer dør av dette!!! Vi…

Posted by Tufte Gård on Saturday, May 6, 2023

Tomboksene blir kuttet opp i små biter når gresset slås. Og gresset? Ja det går igjen ut som fôr til kyrne.

– Kua eter det, og blir skåret opp innvendig og dør av indre blødninger. Det er rett og slett dyretragedie, sier Lie til NRK.

Metalldetektor hjelper heller ikke – boksene er nemlig laget av aluminium som ikke fanges opp på metalldetektoren Lie har på høsteutstyret sitt.

Rundt 1500 dyr lider en smertefull død hvert år

Forsikringsselskapet Gjensidige kan bekrefte at Lie ikke er alene om dette problemet.

– Vi får stadig inn meldinger fra fortvilte bønder som opplever å finne dyr med blod rennende ut av nese, munn eller endetarm. Ikke sjeldent er synderen øl- og brusbokser som har blitt kastet ut av bilvinduet, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i en pressemelding fra Gjensidige.

Når dyra spiser, klarer de ikke å sortere ut fremmedlegemene i fôret, og metallbitene blir med ned i magen. Hvert år rapporteres det inn rundt 1 500 tilfeller av kvast hos kyr, okser og kalver. Kvast er betegnelsen på selve fordøyelsesforstyrrelsen hos storfe.

I tillegg kommer det som ikke blir rapportert inn.

Som å spise barberblad

Når gresset blir høstet blir metallboksene malt til småbiter som blander seg inn i fôret. Bitene er svært vanskelig å oppdage. Søppelrydding og bruk av magneter for å fjerne metallbitene tar dessverre ikke alt.

– Metallbitene er det som å spise barberblad. For dyret kan resultatet bli store indre blødninger, betennelser og i verste fall en smertefull død, sier Eklo. Dette er enda en veldig god grunn til å ikke kaste søppel i naturen.

Husdyrforsikringen gir erstatning, både hvis dyret dør og for driftstapet som oppstår i etterkant

– Men det er en mager trøst sammenlignet med tapet av et godt dyr og de lidelsene dyret blir utsatt for, sier Eklo.

Pant alt – alltid!

En annen bonde vi har skrevet om tidligere, som også bekymrer seg for dette problemet, er 48 år gamle Trine Ulsrød.

Hun driver gård på Aremark. Folk som kaster søppel og bokser ut bilvinduet har lenge vært et frustrasjonsmoment for henne.

Og vi har vel sjelden blitt så glade på noens vegne som da vi kunne skrive om historien til Trine, som hun fortalte til Halden Arbeiderblad (HA).

Trine plukker nemlig alltid med seg boksene hun finner langs veien – nettopp fordi hun er redd for at det kan ende i fôret til dyra hennes. Og tidligere i år fant hun en boks som hun tok med seg til butikken.

Da hun la hun boksen i panteautomaten sa hun til datteren at det hadde vært gøy hvis hun hadde vunnet på pantelotteriet med akkurat den boksen.

Vel fortjent! 🥳 👏

Posted by Sosialnytt on Monday, April 24, 2023

Og snakk om både karma og troll i ord! Da hun trykket på pantelotteriet, kom det ut en lapp som fortalte henne at hun hadde vunnet 10 000 kroner.

Og det er tydelig at historien om Trine gledet Sosialnytts lesere også: Over 1100 har likt historien, og svært mange har kommentert det redaksjonen også tenkte da vi hørte historien – at det var vel fortjent!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com