lørdag, august 8, 2020

Derfor blir du syk når du får ferie

Mest lest nå

Endelig bevist : Den yngste i søskenflokken er foreldrenes gullunge

Du som er storesøster eller storebror har gjerne alltid mistenkt det, men nå er det altså bevist gjennom forskning. Foreldre skjemmer bort den yngste...

Mange av oss har opplevd å bli slappe og syke når vi endelig får ferie og kan slappe av. Hvorfor er det egentlig slik?

Det er veldig frustrerende å bli syk når man skal reise på en ferie man har gledet seg til, endelig kan slappe av etter en lang og stressende eksamensperiode eller et stort prosjekt man har holdt på med. Istedenfor å kose seg, feire, slappe av og endelig gjøre det man har lyst til, så ligger man heller utslått i senga. Det er kjipt, men fenomenet har en helt naturlig forklaring.

Professor og forsker på immunsystemet og kroppens reaksjon på sykdom, Jan Pravsgaard Christensen sier til KK at vi mest sannsynlig er syke før ferien har startet. Han forteller videre at det er stresset i hverdagen som gjør at sykdommen holdes i sjakk. Når vi endelig får fri og stresshormonene forsvinner føler vi oss syke.


Ingenting er kjipere enn å bli syk akkurat når man får ferie. Foto: Canva

– Før en influensasykdom må vi ha en viss mengde viruspartikler i lungene våre. Hvis du er stresset kan du klare å holde antallet nede i en periode, men du har fremdeles virus i kroppen. Det er altså kroppens overlevelsesmekanismer som klarer å holde oss friske gjennom det som oppleves som en krisesituasjon, forteller han.

Spis deg friskere

Det kan være lurt å styrke kroppen og immunforsvaret ditt slik at du har vanskeligere for bli syk, samt at du kan redusere sykdomsperioden. Indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindeberg har i følge KK sagt at mange av matvarene vi spiser inneholder virus og bakteriedrepende emner som kan hjelpe immunforsvaret med å bekjempe nesten alt.

Han anbefaler derfor å spise masse grønnsaker, bær og frukt som inneholder store mengder vitaminer og sink som er viktige for immunforsvaret, riktig fett fra fisk og nøtter.

130,359FansLik
1,531FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter