fredag, februar 28, 2020
Forskning Derfor lønner det seg å ansette folk over 50...

Derfor lønner det seg å ansette folk over 50 år

-

Mange opplever at det er vanskeligere å få jobb etter at man har bikket 50 år. De fleste arbeidsgivere ønsker seg yngre arbeidstakere.  Men det er det ingen grunn til. De viser seg nemlig at folk 50 pluss er ypperlige ansatte.

Ansatte over 50 år er mindre borte fra jobben, de er lite syke, de har ikke små barn som de må ta hensyn til, de er veldig engasjerte i jobben sin og de er lojale mot arbeidsgiveren sin. Det skriver svenske DN.

Det er det svenske helseforetaket Feelgood som har gjort en undersøkelse blant 20.000 ansatte. Den viser at aldersdiskrimineringen i arbeidsmarkedet er stort. Studien viser at de fleste arbeidsgivere helst ikke vil ha nye ansatte som er over 40 år. Og har du bikket 50, er du så godt som helt uaktuell.

Mindre stresset

Det viser seg også, kanskje ikke helt overraskende at 50-åringer er mindre stresset enn sine yngre kolleger. 50-åringer har også mindre korttidssykefravær, siden de ikke lenger har små barn som er syke eller som drar med seg alskens virus hjem fra barnehagen og skolen og smitter foreldrene.

Ansatte over 50 år er mindre borte fra jobben. Foto: Canva

Men det er også en annen grunn til at de eldste er mindre borte fra jobb. De føler nemlig en større lojalitet ovenfor arbeidsgiver og kolleger, og de har høyere terskel for å bli hjemme dersom de ikke føler seg helt på topp.

Undersøkelsen viste at vi er mest engasjert i jobben vår når vi er 60 år. Hele 80 prosent av 60-åringene i undersøkelsen kjente seg engasjert i jobben sin. Til sammenlikning, oppga bare 65 prosent av 25-åringene det samme.

Setter for lite pris på erfaring

Overlege Stefan Gram ved Feelgoods, sier til DN at miljøet på arbeidsplass blir bedre dersom de ansatte har en miks av forskjellige aldere. Han sier at det blir en roligere atmosfære på jobben dersom man også har eldre ansatte.

I tillegg har de eldste mye erfaring. Det er en egenskap overlegen syns vi setter altfor liten pris på i samfunnet i dag.

LES OGSÅFinlands nye statsminister ønsker å innføre fire dagers arbeidsuke

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Etter å ha blitt forlatt to ganger, fikk 11-åringen endelig en adoptivfar og et hjem

11 år gamle Anthony ble først forlatt av sine biologiske foreldre da han var to år gammel. Fire år gammel ble...

I dag fyller Thomas Numme 50 – se den herlige gratulasjonen fra Harald Rønneberg

"Jeg kunne ikke drømt om en bedre venn." Det skriver Harald Rønneberg i et innlegg på Instagram...

Kjære travle mennesker: – ta tilbake familiesammenkomstene

"Det har skjedd et dødsfall. Familiesammenkomster er i ferd med å svinne hen..." Slik starter innlegget til Alison...