in

Dette er de mest ettertraktede studiene – og det er faktisk ikke medisin som troner øverst

Teacher with Students

Førsteopptaket til høstens studier ble sendt ut til mange håpefulle i dag. Ikke siden 2005 har så mange søkere fått tilbud om å begynne på det studiet de har aller mest lyst til ved norske studiesteder. Men mange studier er fortsatt svært høye poengkrav for å komme inn på.

Universitetet i Oslo (UiO) melder at de aller mest attraktive studiene ved Universitetet i Oslo er honours-programmet i realfag, profesjonsutdanningene i medisin, psykologi, odontologi, samt filosofi, politikk og økonomi.

Av 40.750 søkere har 11.448 fått tilbud om studieplass ved Universitetet i Oslo høsten 2022. På listen over de mest populære programmene finner vi også  jus/rettsvitenskap, informatikk: digital økonomi og ledelse, farmasi, klinisk ernæring, samt årsstudiene i filosofi og kriminologi. En nykommer på topplisten er internasjonale studier.

God søkning til alle fag

Nasjonalt ser vi at poenggrensene generelt går noe ned. Samtidig øker poenggrensene til medisin, odontologi og psykologi ved UiO.

Med hele 16 studieprogram som krever over 60 poeng for å komme inn i ordinær kvote er UiO det studiestedet i Norge med flest studieprogram der opptaket er høyere enn 60 poeng. Samtidig får en stor andel av søkermassen oppfylt sitt studieønske.

– Vi er glade for at studieprogrammene våre fortsetter å tiltrekke seg sterke kandidater. Profesjonsutdanningene som medisin, psykologi og odontologi har fortsatt høye poenggrenser, og det har også de nye tverrfaglige utdanningene som honours-programmene og «filosofi, politikk og økonomi». Blant førstegangsstudentene er faktisk honours-programmet realfag vanskeligere å komme inn på enn medisin, sier viserektor Bjørn Stensaker.

Ved UiO øker også poenggrensene for tannpleie, antikkens kultur, klassiske språk, religionsvitenskap og lingvistikk og litteraturvitenskap.

– Det er gledelig at søkerne både søker seg til de nye tilbudene og til de mer klassiske universitetsfagene. Vi trenger fremover ulik type kompetanse for å løse de komplekse samfunnsutfordringene dagens unge har foran seg, og da er det både behov for tverrfaglig kompetanse og dybdeforståelse i mange ulike fag, sier Stensaker.

Velkommen til studiestart!

Jevnt over er det god søkning til alle 106 studieprogram i dette opptaket og svært mange kvalifiserte kandidater får et tilbud.

– Nå gleder vi oss til studiestart! Vi skal gjøre det vi kan for at studietilværelsen ved Universitetet i Oslo blir minneverdig og en god investering i framtiden for den enkelte student og for samfunnet, sier Stensaker.

Populært med sykepleie

landsbasis er det over 10 000 søkere som har valgt sykepleiestudiet som sitt førstevalg. Det utgjør nesten 8 prosent av alle søkerne.

Ved hovedopptaket er det planlagt 5260 studieplasser på sykepleiestudiet og totalt er det 10 223 førstevalgsøkere som konkurrer om disse plassene.  

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Klarer du å finne det ene tusenbeinet med unikt mønster?

14 omkomne i ulykker med fritidsbåt så langt i år – en ting går igjen