Hjem Fremhevet Dette er gavene prinsesse Ingrid Alexandra fikk fra det offisielle Norge

Dette er gavene prinsesse Ingrid Alexandra fikk fra det offisielle Norge

Prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år fredag, og fikk naturligvis en gaver fra en rekke instanser i det offisielle Norge.

Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år fredag 21. januar.

– Prinsessen har fått sitt eget kontor på Slottet. Med tiden vil hun få flere offisielle oppdrag for Kongehuset, men Prinsessen vil konsentrere seg om utdanningen sin de neste årene, opplyste Kongehuset i en pressemelding kort tid før myndighetsdagen.

Ettersom prinsessen er tronarving, er hennes myndighetsdag en merkedag i norsk historie.

En rekke planer måtte endres på grunn av korona

Regjeringen opplyste at deres planlagte gave til prinsessen var en festmiddag på Oslos nye bibliotek Deichman Bjørvika torsdag 20. januar. Den er utsatt inntil videre.

Slottsmiddagen på selve 18-årsdagen er utsatt.

Men en viss markering ble det: Forsvarssjefen har besluttet at Forsvaret ville hedre prinsessen med salutt fra alle landets saluttstasjoner klokken 12 på bursdagen.

Det ble saluttert med 21 skudd, slik det er vanlig ved spesielle markeringer i kongehuset.

Fikk ikke bil, men bilde

Prinsessen ble den første i Kongehuset på 97 år som ikke fikk bil i myndighetsgave fra Kongelig Norsk Automobilklub (KNA).

– Grunnet kongehusets gaveregler vil KNA ikke gi bil til prinsesse Ingrid Alexandra når hun fyller 18 år fredag, opplyser kommunikasjonssjef Thomas A. Groot i den tradisjonsrike organisasjonen Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) ifølge VG til NTB.

Men hun fikk en rekke andre gaver: Gaven fra Stortinget er et maleri av samtidskunstneren Astrid Nondal, opplyses det i en melding fra Stortinget.

Stortingspresident Masud Gharahkhani ved verket Missing Color, av Astrid Nondal, som er Stortingets gave til H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra på hennes myndighetsdag. Foto: Sigbjørn Kiserud/Stortinget

På prinsessens myndighetsdag, overrakte stortingspresident Masud Gharahkhani og første visepresident Svein Harberg gaven fra Stortinget og hele det norske folk i en gratulasjonsdeputasjon på Det kongelige slott.

– Vi ville gjerne gi en gave som man ikke stuer bort, men som kan være synlig og til glede i mange år. Da falt valget på dette kunstverket. Jeg synes det er et flott verk som jeg tror jeg vil passe til prinsessen, sier Gharahkhani.

Han peker på at Stortinget ville gi noe som kunne være til glede for prinsessen.

– Vi vet at prinsessen er glad i kunst, og hun har blant annet laget en egen skulpturpark i slottsparken. Prinsesse Ingrid Alexandra kan en dag bli Norges første kvinnelige statsoverhode. Da synes jeg det er spesielt fint å kunne gi henne et verk fra en anerkjent kvinnelig samtidskunstner, Astrid Nondal.

Nondal har stilt ut på Høstutstillingen ved flere anledninger og er innkjøpt av Nasjonalmuseet. H.M. Dronning Sonja har også kjøpt to av Nondals verker.

Prinsesse Ingrid Alexandra i Den hvite salong på Det kongelige slott.  Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff

Gaver fra det offisielle Norge

Stortinget: Maleriet «Missing Color» av Astrid Nondal

Regjeringen: Innbundet utgave av Grunnlovsendringen 29. mai 1990 og bøkene «Eufemia», «Landet mot nord» og «Norsk kvinnehistorie på 200 sider»

Høyesterett: Skulpturen «Hug yourself» av Kari Lena Flåten-Lindbæk

Sametinget: Veske sydd i reinskinn brodert med tinntråd sydd av duojár Pia Jannok og et håndlaget samisk smykkesett som er designet av sølvsmed og designer Erica Huuva

Statsforvalternes arbeidsutvalg: Et Ocean and Earth surfebrett med tilbehør

Det diplomatiske korps: Blomst – bukett i rosa, gult, oransje og grønt

Forsvaret: Opplevelsesgave / tre drømmedager – en dag i Hæren – en dag i Sjøforsvaret – en dag i Luftforsvaret

Den norske kirke: Bildet «Måkeflukt» av kunstfotograf Morten Golimo

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn: Bildet «Samhold i mangfold»

Kommunenes Sentralforbund: Arrangement om «Ung deltakelse, engasjement og lokaldemokrati» i Asker rådhus våren 2022

Fra Asker kommune: Bergans tursekk fylt med Bergans-produkter – tunneltelt, tarp, hammock, turtøy, drikkeflaske og bøker

Oslo kommune: Jubileumsdrakten for Oslo og Oslo byleksikon.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com