Bruk av kredittkort og kontokreditter økte forbruksgjelden med 1,6 mrd. i siste måned. Det er en liten økning i rentebærende kredittkortgjeld på 0,3 mrd.
Forbruksgjelden er i dag på 150,3 mrd. som er en oppgang på 1,9 mrd siden forrige måned. Det tilsvarer en økning på 1,3 prosent. Nedbetalingslån og benyttet rammekreditt utgjør henholdsvis 80,3 mrd. og 69,0 mrd.
Endringene i nedbetalingslån og rammekreditter er på henholdsvis 0,2 mrd. og 1,6 mrd. Samtidig har den rentebærende rammekreditten økt med 0,3 mrd. Det siste tallet viser at det i juli var en økning i personer som ikke betaler alt utestående ved forfall.
– Etter fellesferien ser vi at flere ikke betaler alt de har utestående av forbruksgjelden sin, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.
I løpet av de siste 12 månedene er nedgangen i total usikret gjeld på 0,9 mrd, eller 0,6 prosent. Nedbetalingslån har blitt redusert med 3,1 mrd. og rammekreditter har økt med 2,3 mrd.
Forbruksgjelden i Norge har ligget rundt ca. 150 mrd. i denne perioden.
– Vi håper at folk klarer å planlegge egen økonomi framover, slik at vi ikke får en markant økning i forbruksgjelden og rentebærende rammekreditt utover høsten, sier Karstensen.
Inkassoselskaper VG har snakket med er bekymret over at unge pådrar seg gjeld samtidig som priser på strøm, mat og drivstoff forventes å fortsette å stige.
– Hvis det er sånn at de unge har kjøpt ferie på kreditt og allerede har problemer med å betjene [gjelden sin], er det alvorlig, for å si det sånn, sier markedsansvarlig i Kredinor Ingjerd Thurmer til VG.
– Om de ikke tar grep raskt kan dette gå ut over flere regninger, blant annet ser vi at unge har problemer med å betale strømregningene sine i tillegg til forbruksgjeld.
Aldersgruppen 18 og 25 er den eneste som har økt gjelden sin i løpet av første halvår og inn mot sommeren, viser tall fra Kredinor.
– Det som bekymrer er at inkassosakene og inkassogjelden er økende i gruppen, mens den går betydelig ned i alle andre aldersgrupper, sier hun til avisa.