Hjem Nyheter Forventer økning i veggedyrsaker

Forventer økning i veggedyrsaker

Færre reiser de siste par årene har ført til færre innmeldte saker om veggedyr. Men ifølge Norsk Hussopp Forsikring vil dette trolig endre seg allerede i sommer.

Som følge av koronapandemien reiste nordmenn langt mindre til utlandet i 2020 og 2021. Dette ga klare utslag på veggedyrstatistikken. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser en nedgang på landsbasis på mellom 40 og 60 prosent for bekjempelser av veggedyr og andre «reiseglade» skadedyr.

– Det er nok mange som har gledet seg til å reise i lang tid, så i sommer forventer vi at statistikken vil snu. Vi tror antall veggedyrtilfeller vil øke betraktelig, hvis ikke folk er påpasselige med hva de får med seg hjem fra ferien, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Tas med i bagasjen

Det er vanlig at veggedyr spres ved at de blir med deg hjem i kofferten fra ferien. På verdensbasis er det stor økning av veggedyr, og i Norge har det også vært en vesentlig økning, med unntak av de to siste årene.

– Vi har fulgt nøye med på den kraftige økningen i veggedyrtilfeller i perioden 2010-2019, så det er gledelig at tallene endelig har gått nedover nå de siste par årene. Hvis du først er uheldig er det viktig å gjøre noe med problemet raskt, hvis ikke kan kostnadene bli store, sier Stormoen.

Veggedyr lever av å suge blod fra mennesker. Når du først har fått dem i hus, kan de være svært vanskelig å bli kvitt.

Veggedyr kan være noe herk å få ut av huset. Foto: canva

– Veggedyr er de mest kostbare skadeinsektene å bekjempe. Siden de har utviklet resistens mot en rekke insektmidler, så brukes dette i liten grad. Dagens bekjempelsesmetode er tørkepulver i boligen og det er normalt at boligen må tømmes for innbo som fryses eller varmebehandles, avslutter Stormoen.

LES OGSÅ: Slik ser du forskjell på insektbittene

Slik unngår du veggedyrene

Skal du ut og reise i sommer og vil unngå å ta med deg veggedyr hjem i kofferten? Da bør du sette deg inn i disse fem tipsene:

  1. Ikke legg kofferten eller klær oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende.
  2. Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på 60 grader.
  3. Sjekk pc og mobilcover godt, særlig hvis du har for vane å lade disse på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.
  4. Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket når du er på ferie. Gjerne på en hylle.
  5. Sjekk rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Dette kan du også gjøre hjemme hvis du har mistanke om at du har fått ubudne gjester. Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet beskjed om problemet og be om å få et nytt rom.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com