in ,

Fylkesdebatten: Viken er historie

Foto: Succo / pixabay

Fylkestinget i Viken har onsdag vedtatt at det skal sendes søknad om deling av Viken fylkeskommune. 

Saken ble vedtatt med 49 mot 38 stemmer på fylkestingets møte. Ifølge VG gikk 38 medlemmer av fylkestinget (H, MDG, KrF og PP) gikk inn for å bevare Viken. Arbeiderpartiet, SV, SP og Rødt stemte for deling.


– Vi har en intensjon om at Viken skal oppløses. Dette er ikke en endelig beslutning. Grunnen til det er at vi har respekt for at Akershus Arbeiderparti skal ha et nytt møte i morgen, sa Martin Kolberg (Ap) til NRK mandag kveld.

Viken er Norges største fylke med rundt 1,2 millioner innbyggere og 51 kommuner.

– Dette er en historisk dag, og jeg vil rose fylkestinget for en konstruktiv debatt. Denne saken har skapt sterke skillelinjer. I dag er noen fornøyde og andre skuffet over delingsvedtaket. Det må vi respektere. Samtidig er vi avhengig av hverandre for å gå videre på en konstruktiv måte. I tiden fremover må vi skape gode tverrpolitiske løsninger til det beste for samfunnet, sier fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) i uttalelse på nettsidene til Viken fylkeskommune.

Viken fylkeskommune forteller videre at tre nye fylkeskommuner etter planen skal etableres og overta ansvaret fra Viken den 1. januar 2024.

Fylkestinget vedtok også at det i det videre arbeidet opprettes tre regionale utvalg, et for hvert fylke. Kommunal- og distriktsdepartementet vil motta skilsmissesøknaden innen 8. mars.

Det er Stortinget som vedtar deling – og det skjer trolig innen sommeren, opplyser Viken fylkeskommune i meldingen.

I Innlandet var resultatet derimot et helt annet. Her gikk fylkestinget ifølge VG inn for å beholde fylket fremfor å gjenopplive Hedmark og Oppland slik en folkeavstemming i fylket ønsket.

– Dette blir den historiske dagen da fylkestinget overkjørte en folkeavstemning. Det er en demokratisk skandale at vi skal kaste resultatet av en folkeavstemning i søpla. Et flertall i fylkestinget overkjører et flertall i folket. Og de gjør det for å gjennomføre Høyre sin regionreform, sa Torleik Svelle (Sp) til VG.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Strømtoppen kan få 4,4 millioner i årslønn i halv stilling

Prinsesse Estelle fyller 10 år