Hjem NyheterØkonomi Kan man kreve hjemmekontor i utlandet?

Kan man kreve hjemmekontor i utlandet?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ønsker ansatte å ta med seg PC-en og jobbe i utlandet noen uker? Det er ikke opp til den ansatte – og kan gi store utfordringer for begge parter.

En erfaring mange har gjort seg gjennom pandemien, er at kontorarbeid kan gjøres like effektivt på hjemmekontor som på det faste kontoret.

Les også: Gode nyheter til deg som er på jakt etter ny jobb: Det har aldri vært så mange ledige stillinger før

Men spiller det egentlig noen rolle om ansatte jobber hjemmefra, eller tar med seg PC-en og reiser på hytta i Sverige eller ferieleiligheten i Spania?

En av konsekvensene kan være at den ansatte blir meldt ut av folketrygden.

– Ja, når du drar til utlandet og installerer deg med hjemmekontor i et annet land, så er du i utgangspunktet ute av norsk folketrygd, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli i NAV til NRK.

Stor jobb for arbeidsgiver

I tillegg til at den ansatte kan få alvorlige konsekvenser av å bli meldt ut av folketrygden, får arbeidsgiver også mye ekstra arbeid.

– Når arbeidstakeren jobber i et annet land enn Norge, får det også følger for skatt, arbeidsgiveravgift og rapportering. Hvordan dette skal gjøres vil avhenge av hvilket land den ansatte jobber i. Arbeidsgiver må trekke skatt etter det skattekortet arbeidstaker har. Arbeidsgiver må i utgangspunktet også betale arbeidsgiveravgift til Norge, sier Simployers økonomirådgiver Øivind Elvestad.

Les også: Fem ungdommer uten skoleplass eller jobb fikk sjansen: – Den beste jobben vi kunne få

Elvestad legger til at arbeidsgiver i tillegg må avklare om landet den ansatte jobber i har hjemmel til å skattlegge den ansatte, og om de da har plikt til å trekke skatt, betale arbeidsgiveravgift eller rapportere til dette landet, i tillegg til pliktene overfor norske myndigheter.

– I noen tilfeller kan det også føre til at man ikke skal betale norsk arbeidsgiveravgift for den ansatte, sier Elvestad.

Han minner om at innrapporteringen av lønn alltid skal gjøres med landkode, og at den lønnen en ansatt har tjent opp på hjemmekontor i utlandet skal meldes inn med dette landets landkode.

Reiser uten å si fra

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Karoline Dystebakken understreker imidlertid at den ansatte ikke på eget initiativ kan ta med seg jobben ut av landet.

Les også: Johannes (26) fikk beskjed om at han hadde fått jobben om han ikke var rullestolbruker

– Utgangspunktet er klart. Hvor arbeidet skal utføres reguleres gjennom arbeidsavtalen. Det ligger til arbeidsgivers styringsrett om det skal åpnes for hjemmekontor, og om det inkluderer utlandet. Dette bør man tenke nøye gjennom og lage gode retningslinjer. Dersom det åpnes for hjemmekontor, må det inngås en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om dette, sier Simployers jurist.

Likevel har Simployers rådgivere hørt eksempler fra kunder som gjennom pandemien har erfart at ansatte har tatt med seg jobben ut av landet uten å gi beskjed om dette på forhånd.

Les også: Lise (21) jobber på Kiwi og fikk ofte høre at hun burde bytte jobb: – Folk setter mer pris på oss nå

– Det skaper stor frustrasjon hos arbeidsgivere, som da får mye ekstra jobb. Hvis du allerede har ført lønn for arbeid som er utført i utlandet, så må det korrigeres på a-meldingen for den aktuelle måneden, sier Simployers økonomirådgiver Øivind Elvestad.

– Dersom arbeidstakere jobber i utlandet uten at dette er avklart med arbeidsgiver på forhånd, anbefaler vi å følge opp dette på samme måte som man følger opp annen uønsket adferd, legger Simployers jurist Karoline Dystebakken til.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com