in ,

Kronprins Haakons sterke tale på Utøya: – Vi bærer dem med oss i minnene våre

Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff / Instagram

22 juli 2011 skjedde det som gjør at datoen aldri vil bli det samme igjen. I dag, ti år senere, ble ofrene minnet.

Av mange sterke inntrykk denne dagen, har vi satt sammen en kavalkade av bilder og ordrene i talen kronprins Haakon holdt på nettopp Utøya.

Talen til kronprinsen kan leses i sin helhet på Kongehuset.


«Det er sterkt å være sammen med dere her på Utøya i dag. På tiårsmarkeringen av terrorangrepet. Sammen med dere overlevende og pårørende.»

«Øya var full av ungdommer på leir. Voksne som bisto og passet på. Og så ble døtre og sønner, brødre og søstre, foreldre, ektefeller, kjærester og venner ofre i et nøye planlagt terrorangrep.»

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Scandinavian🇳🇴🇸🇪🇩🇰 (@theroyal_scandinavian)

«På denne dagen for ti år siden, mistet vi 69 uerstattelige mennesker her på Utøya.»

«Det eneste vi kan gjøre er å lytte og ta innover oss den smerten som fremdeles bor i alle som opplevde angrepet.»

«Mange hadde en følelse av at dette ikke kunne være virkelig. Det var for vondt. For vanskelig. Det føltes som det ikke var til å bære. Ikke til å fatte.»

«Det finnes 495 unike fortellinger fra de overlevende denne dagen. Enda flere fortellinger fra dere pårørende, og fra mennesker som ble direkte eller indirekte berørt. Alle historiene bærer sin sannhet, og alle har krav på vår respekt.»

«Det har blitt ti år med håp og engasjement — men også ti vanskelige år. Da rosetogene, rettssaken og undersøkelsene var avsluttet, kom stillheten etterpå.»

https://www.instagram.com/p/CRo-wqyJFLi/

«Jeg er redd for at vi som samfunn ikke har vært flinke nok til å lytte og gi plass til alle følelsene, alle traumene denne dagen har gitt. Jeg håper at denne tiårsmarkeringen kan hjelpe oss til å finne de rette ordene, det rette språket, sånn at vi kan komme videre.»

«Vi minnes de 77 menneskene som ble drept her på Utøya og i Regjeringskvartalet, vet vi at de vil bli husket – for vi bærer dem med oss i minnene våre.»

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Får hunden din sove med deg om natten? Helsekontrollen har testet hva den drar med seg i sengetøyet

kong harald

Kong Haralds tale i kveld: – Fylt av håp gjennom alle som lyser