in

Morsomme og overraskende fakta du neppe visste om venstrehendte

Image by Pexels from Pixabay

Venstrehendte kommer seg raskere etter slag og er oftere menn enn kvinner. Vi kom over noen fascinerende fakta om venstrehendte.

1. Oftest menn

23 prosent flere menn enn kvinner er venstrehendte, viser en studie utført i 2008. Studien besto ifølge Firstcry Parenting av rundt 144 studier som totalt hadde rundt to millioner deltakere.

2. Raskere restitusjon fra hjerneslag

Språket vårt blir påvirket når hjerneslag oppstår i venstre side av hjernen. Rundt 95 prosent av høyrehendte har språket sitt kontrollert av venstre side av hjernen, mens bare 70 prosent av venstrehendte har sitt kontrollert av venstre side. Dette er grunnen til at flere venstrehendte enn høyrehendte får tilbake språket etter et hjerneslag.


3. Fordelaktig hånd i idrett

Venstrehendte har en spesiell fordel fremfor høyre i visse idretter, som fekting, boksing, tennis, baseball og svømming.

Høyrehendte er mer vant til å spille mot andre som foretrekker å bruke høyre hånd. Det kan sette dem litt ut når de må spille mot en venstrehendte.

Dette er spesielt sett på som mer utbredt i tennis, hvor rundt 40 prosent av dagens toppspillere er venstrehendte.

4. Tegner ansikter som vanligvis vender til høyre

En studie fra 2014, med tittelen «What Affects Facing Direction in Human Facial Profile Drawing? A Meta-Analytic Inquiry,» har vist at venstrehendte er mer tilbøyelige til å tegne ansikter som vender mot høyre. Høyrehendte tegner vanligvis sine vendt mot venstre.

5. En fordel ved å skrive på tastatur

Vi bruker gjerne begge hendene når vi skriver på et på et QWERTY-tastatur, og det har vist seg at rundt 300 ord hovedsakelig skrives med høyre hånd, mens omtrent 3000 ord hovedsakelig skrives med venstre.

6. Mer kunstneriske

Venstrehendte er mer kunstneriske ettersom deres dominerende hjernehalvdelen deres styrer bevisstheten om kunst, kreativitet og fantasi.

De foretrekker også visuell informasjon fremfor språkbasert.

7. Bedre til å skrive med ikke-dominerende hånd

Venstrehendte kan skrive mye bedre med høyre hånd enn det høyrehendte kan med venstre.

8. Er ikke så god på tungerulling

Tro det eller ei, noen har gjort en studie på venstrehendtes evne til å rulle tungen.

De fant ut at et ganske betydelig antall venstrehendte hadde problemer med dette, sammenlignet med høyrehendte. Bare 62,8 prosent av venstrehendte kunne rulle tungen, mens 74,8 prosent av høyrehendte kunne gjøre det.

9. USA har hatt ni venstrehendte presidenter

Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump og Joe Biden er venstrehendte.

10. Har en egen «Nasjonal venstrehendtedag»

13. august er den nasjonale venstrehåndsdagen i USA.

11. Har et «skummelt» rykte

Venstrehendte har et ganske negativt rykte i kulturhistorien over hele verden. Venstrehendte ble ofte sett på som svake, uheldige og korrupte, og har noen ganger til og med assosiert med ondskap.

Det engelske ordet for «skummel» er det samme som det latinske ordet for venstre: «sinister»

12 Mistenkt for trolldom

I middelalderen ble de venstrehendte ofte mistenkt for trolldom og anklaget for å være i pakt med djevelen.

13. Ble tvunget til å bruke høyre hånd

Barn født med en naturlig preferanse for venstre hånd ble helt frem til 1900-tallet tvunget til å spise og skrive med høyre hånd.

14. Inkaene så positivt på venstrehendte

Men venstrehendte har ikke alltid blitt «uglesett»: Blant inkaene ble venstrehendte sett i et gunstig lys. Inkaene antok folk som var venstrehendte hadde spesielle evner, inkludert kraften til å helbrede.

15. Kan oppdages alt under ultralyd

Et foster begynner å bevege armene i livmoren når det er rundt ni til ti uker.

Når graviditeten når andre trimester, viser babyer allerede en preferanse for hvilken tommel de helst vil suge på, høyre eller venstre.

Dette får noen til å tro at det å være venstrehendt er noe som bestemmes før fødselen.

Imidlertid finnes det også barn som bytter dominerende hånd helt frem til de er to år, noen ganger tre, så det er aldri noen garanti for at et barn vil være venstre- eller høyrehendt basert på hvilken hånd de foretrekker i livmoren.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

vibeke skofterud

Vibeke Skofteruds venninne om savnet

Ingen barn kom i bursdagen til den autistiske tre-åringen – men politiet reddet dagen