torsdag, januar 23, 2020
Historier fra livet Ny kreftbehandling ga foreldre til kreftsyk treåring nytt håp...

Ny kreftbehandling ga foreldre til kreftsyk treåring nytt håp – nå er håpet slukket

-

Det var tidligere i sommer den danske familien Piester-Stolpe valgte å stå frem om datteren Lauras’ aggressive kreftsykdom. Det skjedde i det danske tv-pogrammet «Go’ morgen Danmark», og historien så sterk at det rørte både seere og programledere til tårer.

Familien var inviteret i studio for å fortelle både om sykdommen og forløpet i behandlingen, og ikke minst den nye eksperimentelle behandlingen som ga den lille familien nytt håp for fremtiden. En historie seerne umiddelbart tok til seg og sendte massive mengder hilsener til familien på foreldrenes Facebooksider.

Men nå viser det seg at alt var forgjeves og håpet ikke lenger til stede. Det er faren, Lasse Piester-Stolpe som skriver dette på sin Facebookprofil.

– Først, tusen tusen takk for alle hilsener, tanker og bønner vi har mottatt de siste seks månedene. Det har vært helt fantastisk og har hjulpet og støttet Maiken og meg i håpet om at forsøksbehandlingen har virket, skriver han innledningsvis og fortsetter;

– Dessverre er det dårlig nytt! Maiken og jeg ble forrige tirsdag innkalt til Rikshospitalet hvor vår lege fortalte oss at svulsten hadde begynt å vokse igjen og at medisinen ikke lenger virker. Og at vi derfor ikke lenger er med i forsøket, skriver han.

Kreftformen lille Laura er rammet av er svært sjelden og betegnes som DIPG. DIPG er en svulstart som hovedsakelig rammer barn, og på grunn av plasseringen i hjernestammen og lillehjernen kan den ikke fjernes kirurgisk.

Ingen behandling

Kun to prosent av de barna som rammes er fortsatt i live etter to år, og det finnes ingen dokumentert behandling for den.

Derfor skapte det et aldri så lite håp hos den lille familien da Laura ble tilbudt en plass i en forsøksordning på Rikshospitalet – som er blant de første i Norden til å prøve ut en ny type medisin spesielt rettet mot barn og unge med kreft.

– Vi vet ingenting. Det er en eksperimentel behandling. Vi vet ikke om vi har henne i 80 år, vi vet ikke om vi har henne i fire måneder, så det er et spørsmål om at så lenge det ikke er en avklaring og vi ikke har en deadline, bokstavelig talt, så blir vi nødt til å legge fremtidsplaner, lød det den gangen fra Lauras mor, Maiken Piester-Stolpe, i «Go’ Morgen Danmark«.

Etter flere måneder med eksperimentell behandling og strålebehandling har legene ved Rikshospitalet dessverre måtte innse at Laura bare er blitt verre og at det eneste de nå kan gjøre for henne er å lindre smertene.

– Vi forventer ikke at det kun er uker vi har igjen med Laura, men Laura blir ikke fire år i juli neste år, skriver Lasse Piester-Stolpe i oppslaget på sin Facebookprofil.

Både han og Maiken har som en direkte konsekvens av legenes beskjed valgt å ta seg fri fra arbeidet begge to, og fokuserer nå kun på at Lauras siste dager skal være så smertefrie og gode som mulig.

Foto: Privat

– Vi vil gå turer, se film, leke med puslespill, perler og hennes IKEA-kjøkken. Vi vil kanskje ut og løpe eller gå en tur i skogen med babyrunneren. Det pleier hun å like, så hun kan få litt frisk luft og farge i kinnene, forteller Lasse Piester-Stolpe.

Laura, som er den yngste av parets fire barn forstår ikke selv situasjonen.

– Hun er bare med. Vi har vært veldig mange ganger på sykehuset de siste seks månedene, så en tur fra eller til betyr ikke så mye for henne. Hun har vært svært utmattet de senete to ukene, og hun gir uttrykk for at hun gjerne vil hjem og sove i sin egen seng. Men nei, hun forstår ikke hva som foregår, sier faren.

Foreldrene har valgt å være åpne rundt datterens sykdom, og etter å ha stått frem i mediene har de fått flere henvendelser fra foreldre i samme situasjon som dem.

Foto: Privat

– Vi har etterfølgende fått vite vi er et slags talerør. Folk henvender seg til oss og forteller at det er slik de også har det, forteller Lasse Piester-Stolpe.

– Vi står foran å miste vårt yngste barn i løpet av de neste seks månedene. Det er vanvittig og helt uforståelig. Vi kan nok ikke helt forstå det før det er skjedd. Da vi fikk beskjeden om at behandlingen ikke virker og det ikke finnes noen alternativer, fikk jeg en følelse av håpløshet, forteller Lasse Piester-Stolpe og fortsetter:

– Akkurat nå tror jeg ikke de finner noe som kan endre den veien vi nå er på vei.

Foto: Privat

I Danmark rammes rundt tre barn i året av den fryktelig kreftsykdommen som inntil videre ikke kan kureres. Del gjerne artikkelen så flere får øynene opp for den tapre lille piken og hvilken kamp hun kjemper. Selv om hun nå er gitt opp av legene.

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Paret hadde vært gift i 65 år. Døde med bare noen timers mellomrom

Jack og Harriet var uatskillelige fra den dagen de møttes. De bodde til og med på det samme sykehjemmet. Etter 65 år sammen, tilbrakte...

Jenta som skrev «Fuck cancer» over ansiktet, er nå død

Kathryn Cartwright falt ut av rullestolen og slo seg kraftig i ansiktet. Da tok hun en selfie der hun hadde skrevet "Fuck cancer" over...

Den blinde jenta ble bedt om å fjerne hunden sin fra bussen. Mente førerhunder ikke kunne være svarte

Megan Taylor (22) fra Merseyside i England har vært blind siden hun skadet hodet sitt i en ulykke som 15-åring. Heldigvis får hun god...