in

Omikronvarianten dominerer i Oslo og Viken

De fleste av oss vil få milde symptomer av korona. Foto: Canva

Siden julaften har andelen omikronvariant i de screenede, positive koronaprøvene fra Oslo og Viken overskredet 50 prosent.

– Dette er i tråd med det vi har ventet, sier Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI). 

I midten av desember var FHI ute og advarte mot at omikronvarianten alt i desember kunne forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær.


Dette var en del av bakgrunnen til at Regjeringen strammet ytterligere inn på restriksjonene før jul.

– Vi vet at virusvarianten er mer smittsom enn deltavarianten, den har økt i forekomst siden den først ble påvist i slutten av november, og vi regner med at den vil være den dominerende virusvarianten i hele landet i løpet av kort tid, sier Aavitsland. 

Dobling i omikrontilfeller fra siste rapport

NRK melder at FHIs siste ukesrapport, som kom to dager før julaften, viste at omikronvarianten da sto for 25,6 prosent av tilfellene i Oslo. Andelen omikrontilfeller doblet seg fra uke 49 til uke 50 og lå i uke 50 på 13,6 prosent, ifølge ukesrapporten.

Det er knyttet noe usikkerhet til hvor representativt utvalget av prøver til screening i helligdagene er, men det ser altså ut som om omtrent halvdelen av de positive prøvene som screenes for å finne virusvariant i Osloregionen, nå er omikron. 

Oppdaterte, mer fullstendige tall på nyåret vil kunne fortelle mer om hvor dominerende omikron er på vei til å bli. 

Vaksineringen går tregere

FHI mente at til sammen 700.000 vaksinedoser måtte settes på to uker for at landet skulle åpne mer opp – det ser det ikke ut til at skjer, melder VG mandag.

– Det ser ut til at tempoet i vaksinasjonen går litt langsommere enn det vi hadde forutsett. Vi sendte ut veldig mange doser i uke 51, og det er klart at dette har vært en uke hvor folk har vært travle. Så det er ikke så rart at man ikke har fått klart å satt så mange, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til VG.

I uke 51 ble det gitt 167.316 vaksinedoser, hvorav dose én 1797, dose to 9883 og dose tre 150.636, opplyser overlege Preben Aavitsland til NRK.

Det var en nedgang på 45 prosent fra uke 50. Da ble det gitt 325.343 doser, ifølge FHIs tall.

– Vi vet ikke grunnen til nedgangen. Vi har stor forståelse for at det har vært travelt for folk flest i tiden før jul. Nå håper vi at så mange som mulig benytter de litt roligere dagene i romjula til å få enda bedre beskyttelse mot korona ved å ta vaksine, sier Aavitsland til NRK.

I går ble det registrert 2.214 smittede i Norge, ifølge VGs oversikt. Trenden er synkende. Samtidig er det mandag 328 innlagte pasienter som følge av covid-19 på norske sykehus, 21 flere enn dagen før. 124, tre mer enn fagen før, av disse er innlagt på intensivavdelingen OI Norge er det registrert 1.258 dødsfall som følge av pandemien, 51 av dem siste uken.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

NTNU-professor: – Vi er overbevist om at dette studiet kan redde tusener av liv i fremtiden

Husker du Svein fra Petter Uteligger? Store forandringer har skjedd