in ,

Rekord-økning i drivstoffprisene – analytiker tror vi ser 30 kroner på bensinpumpene i sommer

bensin

Dieselprisen har økt med 49 prosent på ett år. Bensin har økt med 43 prosent, viser nye tall fra SSB.

– Nå må regjeringen innse alvoret og kutte avgiftene, sier ansvarlig for myndighetskontakt i NAF, Thor Egil Braadland, i en pressemelding.

Prisene på bensin og diesel fortsetter å øke. Snittprisen for en liter bensin i mai i år var på 22,96 kroner, og dieselprisen var 22,39 kroner.

30 kroner literen sannsynlig

For de som håper dette skal være forbigående sier analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy til E24 at de høye prisene er som forventet, men at de har kommet tidligere enn først antatt.

Bensinprisene er høye internasjonalt, og analysesjefen tror de vil holde seg høye også her hjemme.

– Vi må belage oss på en sommer med høye bensinpriser her i Norge. 30 kroner literen er nå sannsynlig. Før var dette kanskje et worst case-scenario, men nå er det sannsynlig at vi enkelte dager og steder i Norge vil bikke 30 kroner literen i sommer, sier Nysveen til E24.

NAF har flere ganger tatt til orde for at noe må gjøres med pumpeprisene.

– Det er en skremmende økning, og mange husholdninger sliter med disse rekord-prisene. Gjennom vinteren og våren har vi etterlyst tiltak, men blitt møtt av taushet. Regjeringen har lovet å kutte avgifter som rammer vanlige folk men følger ikke opp egne løfter, selv i en så ekstrem situasjon, sier Braadland.

Relatert: Sylvi Listhaug vil fjerne samtlige avgifter på bensin og diesel
Relatert: Til tross for rekordhøye strømpriser: Halvparten så billig å kjøre elbil som å kjøre bensinbil

Økningene rammer distriktene hardest

På en måned alene har prisen på drivstoff økt med henholdsvis 8,10 prosent for bensin og 6,67 prosent for diesel. Det er økninger som rammer spesielt hardt i distriktene, hvor færre har elbil og folk er avhengig av bilen for å få hverdagen til å gå opp.

– Vi har lagt frem en pakke på 30 milliarder kroner som vil få ned prispresset for bilistene og bidra til at flere kan skaffe seg elbil. Avgiftskutt er det viktigste tiltaket, og regjeringen kan få pumpeprisen betydelig ned om de bare vil, sier Braadland.

I Sverige har regjeringen kommet med en kontantstøtte til bilistene. NAF har foreslått en liknende ordning i Norge også, samt å kutte omregistreringsavgift på elbil, kutte trafikkforsikringsavgiften og slette bompengegjeld.

NAF har tidligere tatt til orde for disse fem tiltakene:

  • Fjern veibruksavgiften. Hver bilist med bensinbil vil spare neste fem kroner literen dersom denne avgiften fjernes. Dieselbilsiter vil spare 3,52 kroner per liter.
  • Engangstilskudd til alle privatpersoner som eier en bil, etter svensk modell. Sverige har besluttet å gi 1000,- i støtte til hver bileier. Norge bør se til Sverige og innføre en kontantstøtte nå som prisene er helt ekstreme.
  • Fjerne trafikkforsikringsavgiften. Staten henter inn over 13 milliarder kroner fra bilistene hvert år på denne avgiften. 
  • Null omregistreringsavgift på nullutslippskjøretøy. Folk flest kjøper bruktbil. Mange ser nå etter en brukt elbil som passer for dem. Ved å droppe omregistreringsavgiften på elbiler blir det billigere for folk å kjøpe brukt elbil.
  • Redusere bompengetakstene. Det finnes i dag en kompensasjonsordning staten kan bruke for å nedbetale bompengegjeld på veistrekninger i distriktene. Ved å øke bevilgningene til ordningen kan bompengetakstene reduseres eller fjernes helt. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Den enorme katten veier 16 kilo og har en lengde på 123 cm! Se de utrolige bildene!

Den 100 år gamle moren flyttet inn hos sønnen på 80 – på aldershjemmet