in

Shabana Rehmans oppdatering om kreftsykdommen: – Jeg har bestemt meg for å fortelle alt

Shabana Rehman
Foto: Shabana Rehman / Instagram

Shabana Rehman er hjemme i Norge igjen etter at første runde med immunterapi er unnagjort i Tyskland. Nå skriver hun om hvordan sykdommen og behandlingen fortoner seg.

Den norske komikeren Shabana Rehman var nylig aktuell som deltaker i «Farmen kjendis». Nå er hun rammet av bukspyttkjertelkreft.

I en kommentar til Se og Hør i mai kunne Shabana fortelle at det nå ikke er mer legene i Norge kan gjøre for henne.


– Denne uken ble cellegiftbehandlingen avsluttet og onkologene har sagt at de ikke har mer å tilby meg i Norge annet enn smertelindring. Derfor har det vært et ønske å se etter supplerende behandlinger andre steder. Jeg er bare takknemlig for all engasjementet og glad for støtten, sa hun.

Innsamlingsaksjon

Heldigvis har Shabana mange rundt seg som er glad i henne. Og for en tid tilbake startet bestevenninnen en innsamlingsaksjon på Spleis hvor man samler inn penger for at hun skal kunne dra til utlandet for å få behandling.

Innsamlingsaksjonen fikk stor oppslutning og samlet totalt inn 1 122 950,- kroner. Nok til at Shabana kunne dra til Tyskland, hvor hun i midten av juni fikk sin første runde med behandling.

– Er ferdig med første syklus av kreftbehandling i Tyskland. Neste syklus blir om tre uker, så jeg fikk reise hjem til Norge igjen i mens, skrev Rehman på Instagram og fortalte videre litt om hvordan behandlingen er.

– Forskjellen på cellegift tilbudet i Norge og lavdose lokal cellegift i Tyskland var enorm.
Førstnevnte føltes som en zombiedød mens sistnevnte var som en lett hangover. Dette er jo min reise, så jeg understreker her at hvordan man reagerer på cellegift er svært individuelt.

Deler alt

Rehman har nå fått en fast spalte i Nettavisen hvor hun skriver om sykdommen og behandlingen. I hennes siste innlegg forteller hun nå at hun vil dele alt med leserne.

«Det gjør at jeg nå har jeg bestemt meg for å fortelle alt. Jeg har ingen fasit, men jeg kan dele hva jeg gjør – og hvorfor», skriver hun.

Videre skriver Rehman at flere og flere i vesten får bukspyttkjertelkreft, men at hun selv ikke fikk noen offentlig veiledning i hvordan hun kunne søke medisinsk hjelp i utlandet.

«De hadde forståelse for at jeg «i en slik situasjon blir desperat og søker utlandet». Videre måtte jeg vite at vi hadde de beste kreftlegene i Norge. Jeg fikk også en påminnelse om å passe på å ikke bli lurt, og å «ikke kaste penger ut av vinduet» på noe som likevel ikke virket,» skriver hun.

Men Rehman ikke vil kalle seg desperat. Hun vil bare leve.

«Det er ikke det samme som å være desperat. Det er å ta ansvar for sitt eget liv og ikke godta å reise hjem for å dø, bare fordi noen forteller deg at det ikke finnes andre alternativer.»

250.000 kroner for hver behandling

Og det er dyrt å dra til utlandet for å få medisinsk behandling. Noe Rehman skriver om i sin siste artikkel. Nærmere sagt må hun betale 250.000 kroner for hver syklus av lokal cellegift. Hun må ha tre slike sykluser.

Rehman forteller også at hun blir behandlet på Medias Klinikum Burghausen i Sør-Tyskland. Her bruker de en annen behandlingsmetode enn hva hun ble tilbudt i Norge. En behandlingsform som gir mindre bivirkninger enn det metoden med cellegift som brukes i Norge gir.

«Behandlingen i Tyskland bruker stop-flow metoden. Med stop-flow infusjon isoleres svulsten fra pasientens kropp ved å stoppe blodstrømmen», skriver hun.

Når Rehman er ferdig med den behandlingen skal hun videre på immunterapi.

Videre skriver Rehman at beskjeden hun fikk fra legen i Norge var brutal.

«Du har kreft i pankreas med spredning. Den kan ikke opereres. Du bør kontakte pårørende».

Og den neste tiden var mye preget av smerte. Enorm smerte. En natt var smertene så enorme at Rehman ikke visste hva hun skulle gjøre. Hun skriver:

«Smerte gjør noe med deg. Øynene ruller bakover og du blir en helt annen person. En ikke-person. Det er så langt til den røde snoren man skal trekke i for å kalle på sykesøster. Jeg måtte i tillegg tisse, og jeg kunne jo ikke tisse i sengen.»

Men midt i de verste smertebyene skjedde det noe underlig.

«Akkurat i det smerten ble så intens at jeg lurte på hvordan man selv kan avslutte det hele, så jeg et skinnende hvitt lys. Et lys som fylte kroppen min innenfra og ut. Jeg kan ikke forklare det lyset. Men det fikk meg opp av sengen og inn på doen. Der fikk jeg se ansiktet mitt i speilet over vasken», skriver Shabana.

Troen

Selv om Shabana har fått de dystreste prognoser fra legene i Norge, nekter hun å se mørkt på tilværelsen.

«Nå har det gått et halvt år siden disse hendelsene og jeg er ikke lenger den samme personen. Jeg lærer nye ting hver eneste dag på denne reisen, både innvendig og utvendig.

Jeg vet i dag at jeg skal holde meg i live, og kanskje til og med overleve,» skriver hun.

LES OGSÅ: Shabana Rehman avslører: Dette er min nye kjæreste

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

eldre mann

Denne enkle testen kan si noe om hvor lenge du vil leve

Ti på topp for Kroatia-ferien