søndag, juni 7, 2020

Skal vi danse-deltaker får kritikk: – Kan ha brutt loven

Mest lest nå

Forbrukertilsynet har gjennomført en aksjon mot norske Instagram-kjendiser. Der slo de blant annet ned på markedsføring av kosmetiske behandlinger. Årets «Skal vi danse»-deltaker Isabel Raad er en av dem som har fått kritikk.

Forbrukertilsynet har hatt to aksjoner mot Instagram-kjendiser i år. Det skriver TV 2. Flere har fått et brev der tilsynet ber dem være bevisst sitt ansvar. Dette gjelder særlig de som reklamerer for kosmetiske behandlinger og skjønnhetsprodukter der store deler av følgerskaren er under 18 år.

Målet med aksjonen var å finne ut om Norges største influensere bidrar til økt kropp- og skjønnhetspress mot sine unge følgere.


Skal beskytte barn og unge

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukertilsynet, Bettina Mohr Hansen, sier til VG at 15 Instagram-profiler har fått tilsendt brev i etterkant av aksjonen. Der får de beskjed om at de må forholde seg til markedsføringsloven, som blant annet har til formål å beskytte barn og unge.

LES OGSÅ: Rachel (29) fikk injisert fillers i leppene – nå viser hun verden hvor galt det kan gå

15 Instagram-profiler

Følgende kjendisene har publisert reklame som kan være i strid med markedsføringsloven:

  • Isabel Raad
  • Sophie Elise Isachsen
  • Vita Mashadi
  • Wanda Mashadi
  • Johanne Nordeng
  • Lene Angelica Nilsen
  • Ulrikke Brandstrop

Det er også åtte mindre kjente Instagram-profiler som har fått brev.

Stjernekamp-deltaker får også kritikk

Verken Isabel Raad eller Sophie Elise Isachsen ønsker å kommentere saken. TV 2 har kontaktet alle influenserne på listen. Kun Ulrikke Brandstorp og Johanne Nordeng har besvart deres henvendelser.

Ulrikke Brandstorp kom på andreplass i «Stjernekamp» på NRK. Hun har godt over 10 000 følgere Instagram, og forteller at dialogen med Forbrukertilsynet kom etter en annonse hun angrer på.

«Det var absolutt ikke ment for å skape kroppspress. Jeg fikk en tilsynsrapport fra Forbrukertilsynet og har tatt til meg den kritikken og de oppfordringene Forbrukertilsynet kom med. Det er viktig for meg å følge de retningslinjer som foreligger, og har siden den gang sørget for at dette ikke har skjedd igjen og ikke skal skje i fremtiden», sier hun til TV 2.

Reklamerte for fillers

Johanne Nordeng er kjent fra årets sesong av «Ex on the Beach». Hun har over 53.000 følgere på Instagram.

Hun fikk kritikk av Forbrukertilsynet etter at hun postet en annonse for «fillers» – en gelé som injiseres i leppene.

«Jeg tenker aldri å poste noe som helst reklame for fillers igjen. Jeg har også prøvd, etter beste evne, å være et godt forbilde til tross for at jeg er opptatt av utseende og har fillers selv. Noe jeg ikke kommer til å slutte med. Jeg vokser og lærer som alle andre. Det er bare veldig synd at så mange unge mennesker må se meg feile innimellom», sier hun.

LES OGSÅ: Nye klesregler på Sats – Nå blir det forbudt med magetopp

129,807FansLik
1,372FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter