Den siste måneden har det eksplodert. De fleste av oss bruker nå munnbind når vi beveger oss i det offentlige rom. Men bruker du det riktig?
Folkehelseinstituttet (FHI) publiserte torsdag en veileder på Facebook om hvordan man skal bruke munnbind. De skriver:
«Mange bruker munnbind helt riktig 👍, men det er mange som enten ikke vet hvordan eller tenker at det ikke er så nøye. Men det er det!»
Videre kommer Folkehelseinstituttet med en punktliste om hva man bør tenke på når man bruker munnbind.
«Husk at munnbindet kan bli forurenset av viruset under bruk, enten på innsiden dersom du selv er smittet, eller at utsiden blir forurenset med smittestoffer fra andre, skriver FHI.»
Videre kommer de med en punktliste over hva man bør tenke på.
👉 Derfor bør du bare bruke munnbindet én gang, før det enten kastes eller vaskes (tøymunnbind).
👉 Ikke ha det under haken eller hengende fra øret mens du venter på neste situasjon hvor du skal bruke munnbind.
👉 Ta minst mulig på selve munnbindet og husk håndhygiene både før og etter bruk.
Er det mindre trykt å bruke tøymunnbind?
I takt med at flere og flere av oss bruker munnbind dukker det også opp munnbind med fancy og morsomme motiver. Mange synes apotekmunnbindene er kjedelige og ubehagelige. Tøymunnbind er spesielt populært og munnbind som vist nedenfor fra Plakatbar er blitt ettertraktet.
Men hvor trygg er egentlig disse tøymunnbindene? I et intervju med Din Side, som ligger publisert på Dagbladet TV, svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på spørsmål rundt tøymunnbind.
Er det mindre trykt å bruke tøymunnbind, spør reporteren.
Nakstad svarer:
«De er godt egnet ute i det offentlige rom. De er ikke like gode som de kirurgiske munnbindene som man bruker på sykehus og som man kan kjøpe på apotek og butikker. Men de kirurgiske munnbindene er lagd for å behandle syke pasienter på sykehus med nærkontakt. Ute i det offentlige rom er poenget å stoppe de små dråpene fra noen som hoster eller nyser, og forhindre at de kommer inn i nesen din. Derfor virker sannsynligvis tøymunnbind godt til dette formålet.»
Samtidig kommer helseministeren med noen tips til de som bruker tøymunnbind:
«Man kan bruke tøymunnbind flere ganger, men det er viktig å huske på at hvis det blir fuktig eller begynner å tette seg så bør man bruke et annet tøymunnbind. Det kan nok være lurt å ha mer enn ett tøymunnbind, sånn at man kan bytte på, og vaske munnbindene av og til, for å holde dem rene.
Det er bra at så mange nå bruker munnbind, men mange vet nok ikke helt hvordan man skal bruke dem riktig. Del gjerne artikkelen slik at flere blir informert.