Hjem Nyheter Ask (17) har Downs – når han avslutter 13 års skolegang står det «ikke vurdert» på vitnemålet

Ask (17) har Downs – når han avslutter 13 års skolegang står det «ikke vurdert» på vitnemålet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

17 år gamle Ask Larsen går på skolen med individuell opplæringsplan. Han deltar flittig, men etter endt videregående kommer det til å stå «ikke vurdert» på vitnemålet hans. Nå tar kunnskaps- og undervisningsminsteren affær.

Far til Ask, Ronnie Mag Larsen, forteller om en gutt som liker å gå på skolen. Han deltar, gjør det han får beskjed om, og har knapt en eneste dags fravær.

Ask får god oppfølging av skolen, og har hele tiden har individuell opplæringsplan (IOP). I et Facebook-innlegg som har ført til store presseoppslag forteller faren at Ask blant annet har gym, matte og engelsk. Han leser, har praktiske fag og nå går nå første året på videregående skole, på Salg og service-linja.

Ask hater å være hjemme fra skolen, det vil si han elsker å være der. I går hadde han noe magetrøbbel og måtte være…

Posted by Ronnie Mag Larsen on Monday, January 23, 2023

– Om to år er 13 års skolegang over, kanskje blir det folkehøgskole, kanskje kan han få jobb i en bokhandel, en restaurant, et galleri, eller noe annet, sier faren.

Det vil være tretten år der Ask har deltatt hele tiden, og knapt vært borte en eneste dag.

Lærerne skriver hver dag i en bok om hvordan dagen har vært, hvordan ting har gått og hvordan Ask har det.

Slik blir det imidlertid ikke den dagen Ask går ut skoleporten som elev for siste gang. Om to år får Ask et annet vitnemål enn de andre elevene. På Ask sitt vitnemål vil det stå «Ikke vurdert».

– Det er stenhårdt og lite oppbyggende, at «en slik som» Ask ikke blir vurdert. Jeg kjenner ingen som i løpet av 13 år har blitt like mye vurdert, og han stiller opp på alt. Kunne det i det minste ha stått DELTATT?, sier faren som mener at menneskeverdet etter 13 år fortjener mer enn bare «ikke vurdert».

Han ber kunnskapsminister Tonje Brenna om hjelp.

Ronnie Mag Larsen er selv lærer på Follo folkehøgskole og kona, Asks mor, er lærer på videregående. Det var slik de oppdaget hva som vil komme på Asks vitnemål når han om to år går ut fra videregående skole.

– Vi så på vitnemålet til endel elever med downs, som kona mi hadde hatt. «ikke vurdert», stod det på alle. Hva i alle dager er dette, lurte vi på, forteller Larsen til VG som også har omtalt saken.

Ganske raskt etter Facebook-innlegget ble Larsen kontaktet av kunnskapsminister Brennas rådgiver. Larsen forteller at de ønsker å se på saken, og at de skal snakkes nærmere. Brennas rådgiver bekrefter dette overfor VG.

– Dette handler ikke bare om Ask, men om alle de som har gått på skole i tretten år og ender med å få et vitnemål hvor det bare står «ikke vurdert», sier Ronnie Mag Larsen.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com