Hjem Amerikansk politikk Det katastrofale valgscenarioet

Det katastrofale valgscenarioet

Det er nå 20 dager til valget i USA. Trump mot Biden. En gammel hvit mann mot en annen gammel hvit mann. Men et svært viktig valg uansett vil de aller fleste si. Demokratiet står på spill, sies det. Endog det har råtnet i lang tid. Aldri har våre øyne vært såpass klistret til et amerikansk valg, spesielt sett i sammenheng med koronakrisen, protester og opptøyer i amerikanske byer. Aldri har vi hatet en amerikansk president så mye som vi gjør nå. Aldri har vi heiet så mye på en retur til «det (gode?) gamle».

Men denne returen kan være vanskelig å få til. Vi ser presidenten kritisere godt etablerte valgmåter som mail-in-voting. Men det kan selvsagt oppstå problemer med denne formen for stemmegivning, enda de ikke er logistiske slik Trump hevder. Hvordan vil valgdagen (og valguken) se ut, må man spørre. Det tar trolig lengre tid å få talt opp alle stemmene, sendt fra amerikanske hjem. Valget vil dermed ikke være avgjort 3. november, men muligens utover uken eller i uken etter. Dette vil potensielt medføre store konsekvenser for hvordan det amerikanske folket oppfatter resultatet, ut ifra deres partifargede syn på amerikansk politikk.

Det er helt klart en forskjell mellom Trump-supportere og ordinære velgere. Jeg vil hevde at det er en forskjell i grad av samfunnsforståelse, men også i hvordan stemmen deres avlegges. De fleste Trump-supportere og vanlige republikanere vil avlegge sin stemme fysisk ved sine nærmeste valglokaler. En spørreundersøkelse fra YouGov viser nemlig at omtrent 57% av Trump-velgere vil avlegge sin stemme fysisk på valgdagen, mens 23% vil gjøre det samme i forkant av valget. Kun 20% av Trump-velgere vil sende sin stemme i posten. Samtidig vil 52% av Biden-velgere stemme via posten. Amerikansk politikk har blitt såpass polarisert at en pandemi ikke engang unnslipper partiske krefter. Så hva betyr dette for resultatet i november?

Josh Mendelsohn, administrerende direktør for Hawkfish, et firma som spesialiserer seg i valganalyse, sa i et intervju med Margaret Talev fra nyhetsbyrået Axios at dette muligens vil føre til at det vil se ut som at Trump er seirende – eller i hvert fall i en sterk posisjon – på valgdagen. Men når de resterende stemmesedlene telles vil det endelige resultatet vise at Joe Biden er seirende, noe Mendelsohn kaller for den røde luftspeilingen, da Trump representerer det republikanske partiet som identifiserer seg med den røde fargen i motsetning til de blå demokratene.

Men dere som er politisk observant vet kanskje at Hawkfish er et analytikerfirma som eies av milliardæren og demokraten Michael Bloomberg, og utfører også ulike tjenester for Democratic National Convention og Joe Bidens støttespillere. En kan dermed påstå at firmaet også er «skitnet til» av partiske interesser.

Likevel er dette utfallet trolig et naturlig utfall, uavhengig av hvilke parti man representerer eller jobber for. Det gir fullt og helt mening at stemmesedlene på valgdagen som er gitt ved stemmeurnene vil ta lenger tid å telle (og bli talt før) stemmesedlene som ble fylt ut i et amerikansk hjem. En såkalt fraværsstemmeseddel består av tre ulike konvolutter, mens en ordinær seddel kun består av en seddel og en konvolutt.

Dermed vil det i delstater der et fåtall av stemmer kan endre valgresultatet «være rød» eller vise at Trump leder, men etter hvert svinge tilbake til «den blå» Joe Biden.

Svært farlig i dagens Amerika

Som vi har observert i amerikansk politikk de siste ti årene er det blitt en voldsom kulturkamp mellom de mer liberale demokratene og de konservative republikanerne. Sosiale spørsmål som angår raserelasjoner, politisk korrekthet og såkalt «cancel culture» er blitt voldsomt politisert på bakgrunn av partitilhørighet og har ført til et større skille mellom de to hovedpartiene i dagens Amerika.

Det er nettopp derfor den røde luftspeilingen vil vekke voldsomme reaksjoner hos republikanske Trump-velgere – de samme velgerne som har kjøpt gjerne én, to, tre eller flere våpen i år og gått i våpenparade i sommer. Hva vil disse velgerne tro når Trumps profeti var «sann»? Valget er jaggu blitt frastjålet fra griske sosialister og makteliten i Washington (som Trump ironisk nok tilhører), slik som Trump sa flere måneder i forveien. Det er dette the 2nd amendment ble designet for, sant?

Så da må jeg stille et spørsmål som jeg ikke kan svare på: Hva vil skje videre?

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com