tirsdag, februar 18, 2020
Familie Disse 8 tingene gjør deg til en god forelder

Disse 8 tingene gjør deg til en god forelder

-

I dag er det å være en god forelder ofte forbundet med flotte ferieturer, fine barnerom, storslagne temabursdager og alt man kan ta bilde av og legge ut på Facebook og Instagram. Men å være en god forelder, handler egentlig om helt andre ting.

Her er 8 ting som gjør deg til en god forelder:

1. Klem baret ditt ofte

Et barn kan aldri få nok kos og klemmer. Når barnet føler seg elsket, frigjøres kjærlighetshormonet oxytocin. Det gjør barnet både smartere og friskere, og hjelper barnet med å regulere temperamentet.

2. Tilbring tid sammen

familie
Som med alle andre forhold må et foreldre-barnforhold pleies med tid. Foto: Canva

Og da er det ikke så viktig hva dere gjør. Det viktigste er at dere er sammen. Det er denne tiden barnet ditt kommer til å huske når han eller hun blir voksen.

3. Lek sammen ute

familie
Foto: Canva

Eller bare gå en tur, ta en sykkeltur i skogen eller tusle rundt i hagen. Alle har godt av frisk luft, og har du et barn som i tillegg er glad i å sitte inne og spille, så ta det med ut.

4. Lag rutiner og gi barnet ansvar

Rutiner gir trygghet og forutsigbarhet. Og får barnet i tillegg oppgaver hjemme det har ansvar for, vil barnet vokse mentalt på det. Alle trenger å føle seg til nytte. Barna også.

5. Få nok søvn

søvn
Barn trenger nok søvn. Foto: Canva

Nok søvn er viktig for at hjernen skal utvikle seg. Et uthvilt barn har lettere for å følge med på skolen, lærer fortere, og blir mindre hyper.

6. Les sammen 

Flere studier viser at dersom du leser sammen med barnet ditt, utvikler barnet bedre språk, de utvikler den sosiale intelligensen, de blir kreative og fungerer bedre sammen med andre. I tillegg får dere nær og fin kvalitetstid sammen.

7. Ha et godt forhold til den andre forelderen

Barn plukker lett opp dårlig stemning mellom foreldrene. Og når de blir voksne, følger de ofte det samme eksempelet som de selv er vokst opp med. Enten du bor sammen med den andre forelden eller ikke, prøv å samarbeide godt, og ha en god tone når dere er rundt barna.

8. Si unnskyld, og tilgi

Vi trår alle feil innimellom. Det er helt normalt. Men si unnskyld hvis du har oppført deg helt urimelig. På den måten lærer du også barna at det er greit å gjøre feil så lenge man ber om unnskyldning. Husk også å tilgi. Undersøkelser viser at mennesker som har evnen til å tilgi, er lykkeligere enn andre.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Lille Freya ble født alt for tidlig – smilet til den premature babyen har rørt tusenvis

Det å skulle ta imot et barn som fødes for tidlig er nok en angstfull opplevelse for de fleste foreldre. Spørsmålene er sannsynligvis mange,...

Den fire år gamle gutten overtaler familien sin til å adoptere en hjemløs, gammel mann

Fireåringen gikk den samme ruten til og fra barnehagen sammen med mammaen sin hver eneste dag. Og hver dag gikk de forbi en eldre,...

Slik gikk det med Angelina Jordan i finalen av «America’s Got Talent: The Champions»

Etter at Angelina Jordan gikk videre i «America’s Got Talent» har hun vært på "alles lepper". I natt ble resultatene av finalen avslørt.   14-år...