in , ,

Disse hundene er nå forbudt å avle i Norge

Hunder kan ha en positiv innvirkning på helsen vår.

Oslo Tingrett har i dag avsagt dom i rettssaken om uetisk avl. En enstemmig dom konkluderer med at det er i strid med dyrevelferdsloven § 25 å avle hunderasene engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel i Norge i dag.

– Etter en bred behandling av saken i Oslo Tingrett i november, mottok Dyrebeskyttelsen Norge i dag den gledelige beskjeden om full seier, opplyser Dyrebeskyttelsen i en pressemelding.

Bakgrunn: Dyrebeskyttelsen jubler: Dette kan gi hundene et sterkere rettsvern


Saken er behandlet av en erfaren tingrettsdommer og to meddommere som er henholdsvis veterinær og genetiker. Flere av de sakkyndige vitnene i saken belyste de store helseproblemene disse hundene er avlet med grundig.

– Det er en svært grundig og prinsipielt anlagt dom, som gir viktige rettslige rammer for dyreavl, sier advokat Emanuel Feinberg i Advokatfirmaet Glittertind.

Kryssavl fullt mulig

I dommen heter det blant annet at «En fellende dom innebærer ikke forbud mot seriøs avl av Bulldog eller Cavalier, da seriøs og vitenskapelig fundert kryssavl vil kunne være et fullgodt alternativ.»

Les også: Fant kaniner forlatt i bur midt i skogen. Dyrebeskyttelsen raser: – Vi ønsker kontakt med deg

I de siste 50 årene har det vært en rivende teknologisk og vitenskapelig utvikling. Dyrebeskyttelsen påpeker at vi i Norge har infrastrukturen og teknologien for å kunne få til et godt, vitenskapelig forankret avlsarbeid. De mener hundene våre fortjener å nyte godt av denne utviklingen, og at måten vi avler hund på må justeres etter enhver tid tilgjengelig kunnskap.

– De menneskeskapte helseproblemene til bulldoggen har vært kjent siden tidlig 1900-tallet. Denne dommen kommer langt på overtid, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset.

Denne bulldogen blir ikke lenger lovlig å avle i Norge. Foto: Canva

Hun viser til at man i mange tiår har avlet syke hunder i strid med norsk lov.

Les også: Dyrebeskyttelsen slår alarm om forsømte katter: – Blir bare verre og verre

– Det som har fått utspille seg her er et systematisk og organisert svik mot våre firbeinte venner. I dag er det stadfestet at det er et lovbrudd, sier Dyrebeskyttelsen etter dommen

Dommen tydeliggjør behovet for endring

Dyrebeskyttelsen Norge har blant annet foreslått innføring av ID-merking og systematisk bruk av lynne, egenskaper, helsedata og slektskapsdata i avlen.

Det blir slutt på avl av disse i Norge nå. Foto: Canva

– Uten sporbarhet og bruk av databaser er det umulig for Mattilsynet å drive effektivt tilsyn med hundeavlen. I 2020 kom EU med retningslinjer for hundeavl, det er naturlig at disse retningslinjene blir førende for all hundeavl i Norge, både for rasehunder og for blandingshunder, sier Roaldset.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Kvinnen legger seg på bakken og spiller livløs – se hvem som sniker seg innpå henne!

Nye råd om selvtesting: Test fra både svelg og nese