in ,

Finansministeren leste om skredofrenes skattesmell – endrer reglene med en gang

Foto: Kenneth Hætta/Finansdepartementet

Innbyggerne på Ask i Gjerdrum fikk en tung inngang til det nye året etter at kvikkleireskredet som krevde ti menneskeliv gjorde mange hjem ubeboelige.

I etterkant av den grusomme naturkatastrofen har også mange av de overlevende vært evakuert fra hjemmene sine over lang tid. Så sent som i april, mer enn tre måneder etter at skredet gikk, var det fortsatt 200 som ennå ikke hadde fått flytte hjem.

Noen av dem vil aldri kunne vende tilbake til hjemmene sine, ettersom de enten er tatt av raset eller er for nære skredkanten til at det er trygt å bo der.


Selv om forsikringsoppgjøret ble godt, oppsto det raskt en annen bekymring for de skredrammede: Nylig skrev Romerikes Blad at de nemlig ikke er fritatt for formuesbeskatning på forsikringsoppgjøret. Dersom pengene de vil få utbetalt nå rett før jul hadde stått som egenkapital i bolig – som selvfølgelig er det de aller fleste skal bruke forsikringspengene på – ville nemlig skattegrunnlaget blitt beregnet betydelig lavere.

Nå kommer utbetalingene imidlertid så tett opp mot nyttår at det kan være veldig knapt med tid på å kjøpe ny bolig før 31. desember. Og om pengene står på konto risikerer en rekke av de som mottar forsikringspenger å måtte betale formueskatt på forsikringspengene.

Ettersom dette er en datomessig teknikalitet syntes finansminister Trygve Slagsveld Vedum at saken var urimelig.

– Fellesskapet trenger skatt, men her er det snakk om dyp tragedie som har rammet hardt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Romerikes Blad.

Han mener dermed det er urimelig at forsikringsoppgjøret for hus som har gått tapt i skred eller andre tragedier skal regnes som ren formue skattemessig.

– Derfor endrer vi skattereglene slik at de som mister hus i skred eller andre uhell rent skattemessig får erstatningsbeløpet beskattet som primærbolig, både i det året huset gikk tapt og året etter, forklarer Vedum.

Han sier til avisen at han lover å få vedtatt endringene før nyttår, og føler seg rimelig trygg på at forslaget vil få flertall i Stortinget.

– Som finansminister ser jeg det som min oppgave å gjøre hverdagen enklere for folk. Det er omtalen i RB som gjør at vi nå gjør denne endringen raskt. Da jeg leste saken tenkte jeg at dette må vi gjøre noe med, sier Vedum til avisa og legger til at saken er klarert med statsminister Jonas Gahr Støre.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Katt druknet med løkke rundt halsen – utlover dusør for opplysninger som kan oppklare saken

Robert Stoltenberg

Robert Stoltenbergs ukjente hobby: – Det er en billig form for drømmerier