Hjem Helse Han har brukt nesten 70 000 kroner på nesespray – advarer andre mot å begynne

Han har brukt nesten 70 000 kroner på nesespray – advarer andre mot å begynne

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Vi er ikke mer forkjølet i dag enn vi var for ti år siden. Likevel bruker vi dobbelt så mye nesespray.

Dersom man bruker sprayen ofte og over tid oppstår en omvendt effekt der nesesprayen forårsaker nesetettheten i stedet for å fjerne den. Flere og flere blir avhengige av nesespray.

En av de som ikke klarer å slutte med nesesprayen er Connor Curcurnia. Han forteller til Daily Star at han begynte med nesesprayen på grunn av høysnue.

– Avhengigheten oppsto allerede det første året jeg fikk høysnue. Da var jeg rundt 21 år, sier Connor.

En enkel løsning

Han hadde ikke vært plaget med høysnue tidligere, men da han først fikk det var det så ille at han ikke fikk sove.

– Etter et par dager begynte jeg å bruke nesespray, sier han.

Og det klarte han ikke å slutte med. I løpet av årene som fulgte var han helt avhengig av nesesprayen, og engelskmannen anslår at han har brukt rundt 5 000 pund på medisinen. Det tilsvarer tett oppunder 70 000 norske kroner.

Nesesprayen lettet symptomene på Connors høysnue slik at han kunne fungere i hverdagen, men det kom med en rekke urovekkende bieffekter.

– Jeg så det ikke egentlig som en avhengighet, men det var noe jeg definitivt hadde behov for dersom jeg skulle fungere ordrentlig, sier han.

Nesesprayen har skapt avhengighet

Høysnuen var så plagsom at det gikk utover det å puste, spise, drikke og sove. Nesesprayen lettet umiddelbart på dette.

Men det varte ikke lenge før han ble tett igjen, og måtte ta mer nesespray. Han var i en ond sirkel. Etter hvert begynte han å få hyppige neseblødninger. Legen diagnostiserte ham med avvik i neseveggen og kronisk bihulebetennelse. Han fikk beskjed om å slutte med sprayen og bruke steroiddråper i stedet.

Avhengigheten kostet ham 5000 pund og kom med en rekke bivirkninger (Bilde: Connor Cucurnia)

Connor sa at han nå aldri har følt seg bedre ettersom han etter flere år endelig kan få seg en god natts søvn. Til andre som lurer på å bare kjøpe seg en nesespray, er rådet hans å heller gå til legen i stedet for å risikere å ende opp som nesespray-avhengig.

Kan være like vanskelig som å slutte å røyke

Å slutte å spraye nesen kan være like vanskelig som å slutte å røyke. 

Professor og overlege Matti Anniko ved øre-nese-hals klinikken ved Universitetssykehuset i Uppsala til den svenske nettsiden MåBra at det er viktig å komme ut av den onde sirkelen før avhengigheten går så langt at du må operere eller brenne av en del av slimhinnen.

Dersom du har blitt avhengig anbefaler han å prøve kortison i stedet for nesespray.

– En kortisonspray kan redusere hevelsen. Det kan brukes i en overgangsperiode til neseslimhinnen har leget og stoppet hevelse. Da kan du gradvis redusere kortisonen sier han til nettstedet.

Apotekene har nå alternativer til de avhengighetsdannende sprayene

I dag tilbyr også apotekene en rekke alternativer til vanlige nesespray, såkalte isotoniske sprayer som inneholder den samme saltløsningen som kroppen og renser nesen uten at slimhinnen heves. 

Matti Anniko anbefaler også neseskylling med hjemmelaget saltvann. Det hjelper å rense nesen for slim og partikler i tilfelle rennende nese og pollenallergi.

Denne saltløsningen kan du benytte etter behov, uten risiko for bivirkninger.

Slik lager du løsningen: 

3 dl romtemperert vann fra springen

1 ts vanlig bordsalt

For skyllingen trenger du et nesehorn som fås kjøpt på apoteket. 

1. Bland vann og salt. Rør til alt saltet er oppløst. Vannet har nå samme saltinnhold som kroppen. Riktig saltinnhold og temperatur gir en behagelig skylling.

2. Stå ved en vask. Sett tuten i ett nesebor. Pust rolig gjennom munnen. Bøy hodet fremover til siden. Nå renner vannet gjennom det ene neseboret og ut gjennom det andre.

3. Gjenta med det andre neseboret.

4. Blås nesen lett og periodevis.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com