onsdag, mai 19, 2021

Hele Libanons regjering går av etter eksplosjonen i hovedstaden

Mest lest nå

Ifølge nyhetsbyrået AP går hele regjeringen av på mandag grunnet utbredt misnøye og voldsomme demonstrasjoner etter eksplosjonen som rystet nasjonens hovedstad. Statsminister Hassan Diab dro til presidentpalasset med sin egen og kabinettets oppsigelse, sa helseministeren Hamad Hassan til AP.

Demonstrasjoner og opptøyer mot regjeringen har pågått siden 4. august, etter mer enn 2,000 tonn med ammoniumnitrat gikk i luften på havneområdet i Beirut som førte til enorme ødeleggelser. Giganteksplosjonen tok mer enn 163 liv og skadet mer enn 6,000 mennesker.

Var på tide

Mange vil si at tiden var mer enn moden for at Diabs regjering gikk av. Store demonstrasjoner startet allerede i oktober i fjor, motivert av oligarkisk styring, grov korrupsjon, inkompetanse og dårlig styring.


Det styrende oligarkiet har holdt på makten siden etter borgerkrigen i 1990. Det er dermed vanskelig å finne en pålitelig politiker som ikke er tilkoblet den korrupte regjeringen.

Selv om Diabs oppsigelse virket som en selvfølge for mange libanesere og politiske observatører etter katastrofen, virket han bestemt på å fortsatt sitte en stund til.

To dager etter eksplosjonen ga han en tale der han sa at han ville fortsette å sitte som statsminister i to måneder til for å få ulike grupper til å godta en plan for reformer, skrier AP. Men trykket innad i kabinettet ble for mye for den korrupte politikeren.

Regjeringen overlevde kun i litt mer enn seks måneder, etter den forrige regjeringen gikk av grunnet protestene i oktober, også kalt oktoberrevolusjonen. En revolusjon viste det seg derimot ikke å være, da Diab sin regjering var like utsatt for å motta penger under bordet fra oligarker i Lebanon og den islamske verdenen. Det er ikke utenkelig at en ny regjering også vil være utsatt for slike svakheter når den formes.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter