lørdag, januar 23, 2021

– Ikke gjør denne sparetabben

Mest lest nå

I dag har nyhetsbildet blitt dominert av koronaviruset, stupende aksjemarkeder, og rekordlave oljepriser. Alt dette kan virke skremmende for folk som sparer i fond, derfor er det viktig å høre på hva ekspertene sier.

Koronaviruset har satt aksjemarkeder over hele verden i panikk, og i dag stengte aksjehandelen på Wall Street i 15 minutter på grunn av uroen. OPEC med Saudi-Arabia i spissen avsluttet også forhandlingene med Russland angående oljeproduksjonskutt natt til mandag, som har resultert i et massivt prisfall på Nordsjøolje.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 9,1 prosent i februar. Vi må tilbake til august 2011 for å finne en måned med større kursfall, ifølge Oslo Børs. Nedgangen kan bekymre enhver person som har plassert sparepenger i fond, men det er likevel gode grunner for å ikke selge seg ut.


Les også: Handelsstans på Wall Street

Ha is i magen

– Hvis du ikke tåler slike svigninger, så skal du ikke være i aksjemarkedet uansett. Skal du ha penger i aksjemarkedet skal det være langsiktig, og da skal du klare å sitte gjennom korreksjoner, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand til Børsen. Chen viser til at på tross av fallet de siste to ukene så er globaleaksjene opp 5 prosent de siste 12 månedene.

– Det som var tilfellet før korrigeringen var at du hadde et veldig bra børsår, og, avhengig av markedet, så var globale aksjer opp mellom 20 og 30 prosent. Det er unormalt høy avkastning, slår Chen fast. Man bør dermed forvente at aksjer faller over en liten periode.

Spareråd for når børsen faller

Spareøkonom for Nordnet, Bjørn Erik Sættem, gir fire spareråd når børsen viser sin skremmende side.

Når man sparer i fond må man regne med historiske svingninger. Foto: Canva

Ikke kjøp eller selg aksjer og aksjefond basert på følelser, men på fornuft

Dersom du sparer langsiktig i aksjer eller aksjefond er det viktig å holde fast ved din langsiktige plan. Har du nerver til det, bør du heller se på børsfallet som en kjøpsmulighet, skriver Sættem. Det kan nemlig lønne seg å kjøpe aksjer eller investere i fond når det er nedgang i aksjemarkedet, og selge aksjer når aksjekursene har steget mye. Oljefondet og spareøkonomer i pensjonsfond bruker denne strategien.


Ha et langsiktig perspektiv

Et børsras kan på kort sikt føles ubehagelig, men i det langsiktige bildet utgjør det seg bare som en liten hump i veien. Tenk på aksjemarkedet som en uendelig rekke med kursrekorder. Det er helt som foventet at det kommer en korreksjon nedover med jevne mellomrom. Det vil ikke bety veldig mye for dere som sparer i fond.

– Skulle det i verste fall bli en langvarig nedtur, vet vi fra historien at aksjefondseiere som klarer å sitte gjennom nedturer og sparer langsiktig, vil slå bankrenten med god margin, poengterer Sættem.

Les hele artikkelen skrevet av Bjørn Erik Sættem her.

Les også: Hvordan påvirker Koronaviruset verdensøkonomien? 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter