in

Johny Vassbakk dømt for drapet på Birgitte Tengs – falt om i retten

Johny Vassbakk
Johny Vassbakk. Foto: Privat

En enstemmig tingrett har dømt Johny Vassbakk til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs. I tillegg må han betale 600.000 kroner i erstatning til hver av Birgitte Tengs’ foreldre.

Like etter domsavsigelsen falt Johny Vassbakk om, og alle i den fullsatte rettssalen ble bedt om å forlate rettssalen. Etter kort tid kunne man høre at forsvarer Stian Kristensen sa at ambulanse var på vei, og at han spurte den tiltalte om han klarte å reise seg. Dette skriver NTB ifølge VG.

Det er nå mer enn 27 1/2 år siden Torger og Karin Tengs mistet sitt eneste barn, Birgitte Tengs (17). Hun ble voldtatt og drept på Karmøy 6. mai 1995, noen hundre meter unna hjemmet sitt.


Tengs-saken var den første saken Cold Case-gruppen i Kripos tok fatt i da denne gruppen ble opprettet. Og 3. september 2021, opplyste politiet at de hadde en ny siktet i Birgitte-saken.

I høst startet rettssaken, der Johny Vassbakk satt på tiltalebenken i Haugaland og Sunnhordland tingrett, siktet for drapet på den 17 år gamle Birgitte.

Det er nye DNA-analyser som har ledet politiets mistanke mot mannen som har levd et stille og tilbaketrukket liv på Vestlandet. Han skal ikke være gift og har ikke barn. Mannen skal ha flere domfellelser på seg, blant annet for seksuell trakassering og blotting. Dette gjorde han også til en modus-kandidat.

Johny Vassbakk har hele tiden nekter enhver befatning med Birgitte-saken, og sier han aldri har hatt kontakt med henne. Han erkjente ikke straffskyld.

Da dommen ble lest opp mandag, var det imidlertid klart at aktoratet har fått medhold i sin påstand om 17 års fengsel for drapet.

Retten har nå måttet ta pause på ubestemt tid. Vassbakk stod oppreist med ryggen mot tilhørerne, og ble tydelig rød da han fikk opplest dommen. 

Han måtte ifølge NRKs reporter Olav Rønneberg støtte seg i bordet da han skulle sette seg igjen.

– Da tok det ikke mange sekundene før han falt av stolen og falt om bak forsvarerne sine, sier Rønneberg, som var til stede i rettssalen, til NRK.

Alle tilhørerne ble sendt ut av salen, og han måtte støtes ut av sine egne forsvarere og politivaktene.

– Vi vet ikke hvordan det går med han. Dette var en tydelig fysisk reaksjon. Jeg har aldri opplevd det i en rettssal før, sier han til NRK kort tid etter hendelsen.

Det er imidlertid på det rene at domsavsigelsen vil fortsette. En eventuell mulighet er at han følger opplesningen fra et annet rom.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Alessandra Mele (20) skal representere Norge i Eurovision-finalen – se vinnerlåta her

Birgitte Tengs

Foreldrene innstilt på at de aldri får fred