in

Foreldrene innstilt på at de aldri får fred

Birgitte Tengs

Mer enn et kvart århundre etter at Birgitte Tengs (17) ble drept forbereder foreldrene hennes seg på ny ankesak til høsten. De føler ikke rettssaken mot John Vassbakk har gitt svar.

En enstemmig tingrett har dømt Johny Vassbakk til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs. I tillegg må han betale 600.000 kroner i erstatning til hver av Birgitte Tengs’ foreldre.

Det er nå mer enn 27 1/2 år siden Torger og Karin Tengs mistet sitt eneste barn, Birgitte Tengs (17). Hun ble voldtatt og drept på Karmøy 6. mai 1995, noen hundre meter unna hjemmet sitt.


Tengs-saken var den første saken Cold Case-gruppen i Kripos tok fatt i da denne gruppen ble opprettet. Og 3. september 2021, opplyste politiet at de hadde en ny siktet i Birgitte-saken.

I høst startet rettssaken, der Johny Vassbakk satt på tiltalebenken i Haugaland og Sunnhordland tingrett, siktet for drapet på den 17 år gamle Birgitte.

Johny Vassbakk har hele tiden nekter enhver befatning med Birgitte-saken, og sier han aldri har hatt kontakt med henne. Han erkjente ikke straffskyld.

Kollapset i rettssalen

Da dommen ble lest opp mandag, var det imidlertid klart at aktoratet har fått medhold i sin påstand om 17 års fengsel for drapet. Vassbak kollapset i rettssalen da han fikk lest opp dommen. Helsepersonell som kom til stedet sier ifølge Vassbakks forsvarer at reaksjonen mest sannsynlig skyldes blodtrykksfall.

Dommen kom ikke som noen overraskelse på Tengs’ foreldre, ifølge bistandsadvokat Erik Lea.

– Men de er uenige i domsresultatet. Torger er åpen for at denne dommen kanskje er korrekt. Karin er uenig i det, sier han til TV 2.

Tengs’ mor ikke overbevist

Etter at Vassbakk ble pågrepet og senere tiltalt har Tengs’ mor, gjennom sine advokater, vært åpen om at hun ikke er overbevist om at politiet nå har tatt mannen som drepte datteren deres.

Under rettssaken sa bistandsadvokat Jon Christian Elden at Karin Tengs ville gjøre seg opp en mening etter at det forelå dom, noe det nå gjør.

Vassbakks forsvarerteam varsler at de vil anke saken.

– Det er ikke dette resultatet han håpet på, sier Vassbakks forsvarer, Stian Bråstein, til VG.

Han forteller til avisa at hans klient er fryktelig skuffet og tar dommen veldig tungt.

Innstilt på at de aldri får fred

Da rettsaken startet i november 2022, kom Torger Tengs med en instendig bønn til Vassbakk om å erkjenne drapet dersom han var skyldig.

Nå forteller foreldrenes forsvarsadvokat Erik Lea til VG at de ikke har fått svar på hvem som drepte datteren deres i 1995.

– De er egentlig innstilt på at de aldri får fred, sier Lea og legger til at de allerede har begynt å grue seg til ankesaken i høst.

Hadde Vassbakk på blokka – holdt han skjult for fetterens advokat

Advokaten til fetteren, Arvid Sjødin, og tidligere forsvarer, Sigurd Klomsæt, håper dommen er riktig denne gangen.

– Dette er ikke overraskende. Det viser at det var en gedigen tabbe av politiet og Kripos å gå etter fetteren, sier Sjødin til NRK.

Advokaten har hele tiden vært klar på at siden fetteren ikke har hatt noen annen rolle enn å være vitne i den siste rettssaken, så har han ikke vært involvert.

Han fulgte likevel naturlig nok spent med da dommen mot Vassbakk som nå har vært tiltalt kom klokken 10 i dag.

– Politiet holdt Vassbakk skjult for oss. Vi fikk ikke vite om Grete Strømme sitt varsel til politiet. Den hele sannheten må frem, sier Sjødin.

I 1996 leverte Grete Strømme, som da var ansatt ved Haugesund politistasjon, rapporten «Birgitte-saken – en mulig gjerningsmann». Personen som ble utpekt som en de burde se nærmere på er nettopp Johny Vassbakk.

Advokaten sier at de nå vil ha et møte med justisministeren, men foreløpig har ikke hun hatt tid.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Johny Vassbakk

Johny Vassbakk dømt for drapet på Birgitte Tengs – falt om i retten

Farmen-Andreas Nørstrud og kona har fått sitt sjette barn sammen